Emeklilere Yargıtay’dan Müjdeli Haber! O İkramiyeler Artık Ödenecek… Emekliler, sigortalı çalışma yıllarından sonra emeklilik için gerekli şart ve kriterleri yerine getirdikten sonra emeklilik hakkını elde ediyor ve bununla birlikte düzenli aylık alıyor. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, emekli aylığı alan vatandaşın mirasçılarına “müjde” niteliğinde emsal bir karara imza attı. Mahkeme, vefat eden emekli kişinin ikramiyesinin hak sahibinin yasalar gereğince mirasçıları olduğuna hükmetti. Mahkeme söz konusu emsal kararda emekli ikramiyesinin tereke (malvarlığı) çerçevesine dahil edilemeyeceğine karar verdi. İşte detaylar…
İçtihat Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, emeklilik hakkını elde eden Z.G. isimli vatandaş vefat edince, vatandaşın emekli ikramiyesi de yasal mirasçılarına devredildi. Vefat eden vatandaştan alacaklı olan bir kamu kurumu da emekli ikramiyesinin iadesi için icra takibi başlattı. Yasal mirasçıların itirazı üzerine başlatılan icra takibi durduruldu. Kamu kurumu bu kararın ardından bu kez de 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Davacı kurumun avukatı, borçlu olan ve mira bırakan Z.G.’nin mirasının en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı ile reddedildiğini hatırlattı.
Karar Temyize Gitti
Davada mirasçıların avukatı ise davacının alacağını takip ettiği icra dosyasında haciz konulan murisin emekli ikramiyesi ve maaşının terekeye dahil olmadığını belirtti, bunun mirasçılara ait olduğunun tespitinin yapılmasını talep etti ve terekenin de bu şekilde tasfiyesini savundu. Mahkeme iflasın kapanmasına hükmedince, karar mirasçılar tarafından emekli ikramiyesi ve maaşın terekeye dahil edilemeyeceği gerekçesi ile temyiz edildi. Devreye giren Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, emekli ikramiyesinin mirasçılar tarafından alınmasını yerinde buldu.
Daire Emsal Nitelikte Karara İmza Attı
Temyiz ile birlikte devreye giren Yargıtay 7. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Daireye kararda, vefat eden vatandaşın en yakın mirasçılarının tamamı tarafından reddedilen mirasın sulh mahkemesi tarafından iflas hükümlerine göre tasfiye edildiği hatırlatıldı. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tasfiye sonunda arta kalan değerlerin, mirası reddetmişler gibi yasal mirasçılara, yani hak sahiplerine verileceğine hükmetti. Kararda “Kanun gereği hak sahibi mirasçılara ait olmasına karşın tereke çerçevesine dahil edilerek tasfiyeye tabi tutulmuş olması doğru görülmemiş ve hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir” ifadesi yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.