Beypazarı İlçesinde Gezilecek Yerler! Ankara Beypazarı'nda Neler Var? İşte Beypazarı Evleri, Hıdırlık Tepesi, Anadolu Açık Hava Müzesi ve Sarıyar Barajı...

Beypazarı İlçesi, Ankara İlinin 100 km. kuzeybatısında yer alır. Ayaş ve Nallıhan İlçeleri arasında yer alır ve Ayaş-Güdül-Çamlıdere-Kıbrısçık-Seben-Nallıhan-Mihalıççık ve Polatlı İlçeleri ile komşudur. Yüzölçümü 1.868 km2 olup, yüksekliği 675 metredir. Son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 47.234 olup, 78 Mahallesi vardır.
Beypazarı, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de her yıl binlerce insanı kendine çeken bir ilçedir. Tarihi çarşıları, ilçenin ünlü kuruyemiş ve baharatları, tarihi konaklar, panoramik manzaraları ve büyüleyici evleri ile ilgi görür. İlçe, tarih boyunca Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlıların egemen olduğu bir yerdir ve bu yüzden eski yerleşim yeridir.
Ankara'nın Turistik İlçesi Beypazarı
Beypazarı’nın görülmeye değer yerleri arasında Hıdırlık Tepesi, Yaşayan Müze, İnözü Vadisi ve Suluhan bulunur. Hıdırlık Tepesi ilçenin en yüksek noktasıdır ve tarihi manzaraların en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz bir yerdir. Yaşayan Müze, Orta Anadolu kültürünün yüzlerce yıllık değişimini gösteren zengin bir koleksiyona sahiptir.
Beypazarı’nın yöresel yemekleri de önemli turistik değerleri arasında yer alıyor. İlçenin ünlü yemeklerinden biri olan Beypazarı Köftesi, Beypazarı Patates Köftesi ve Beypazarı Çiğ Köfte gibi lezzetleri yöresel yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Ayrıca, ilçenin tarihi çarşılarında ve çeşitli restoranlarında Osmanlı mutfağının lezzetlerini de bulabilirsiniz. Beypazarı’nın tarihi ve kültürel değerleriyle zengin turistik çeşitliliği, yöresel yemekleri ve doğal güzellikleriyle Ankara’nın en popüler turistik yerlerinden biri olmayı hak ediyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…

Beypazarı Hıdırlık Tepesi
Hıdırlık Tepesi, Beypazarı ilçesi merkezinden sadece 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde yer alan bir tepe. Bu tepe, Beypazarı'nın en yüksek noktası olmasının yanı sıra, ilçenin tarihi konaklarla süslü panoramik manzaralarının en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz bir yerdir.
Hıdırlık Tepesi, tarih boyunca pek çok efsaneye de konu olmuş ve Hz. Hızır'ın Allah'a daha yakın olmak için çıktığı ve dua ettiği yer olarak inanılmıştır. Bu yüzden de tepe, ismini bu efsanelerden almıştır. Yaz aylarında düzenlenen uçurtma şenliklerine ev sahipliği yapması nedeniyle, bu dönemde tepeye uğramak mümkün.
Bu şenliklerde, gökyüzünü kaplayan rengarenk uçurtmaları izleyebilir ve çocuklarınızla birlikte uçurtma uçurarak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Sıcak yaz aylarında serin havada yürüyüşlere çıkmak için de Hıdırlık Tepesi, en ideal yerlerden biri olacaktır. Burada, Beypazarı'nın tarihi manzaraları eşliğinde çayınızı yudumlayabilir ve minibüslerle de rahatça tepeye ulaşabilirsiniz.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…

Beypazarı 403 Yıllık Suluhan - Nasuh Paşa Hanı
Beypazarı, turizm açısından da önemli bir yerdir ve yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilir. Bu ilçe, tarihi evleri, tarihi camileri, türbeleri, konakları ve panoramik manzaralarıyla görülmeye değerdir. Beypazarı'da Hıdırlık Tepesi gibi tarihi yerleri ziyaret edebilir ve çarşılarında kuruyemiş ve baharatları satın alarak ilçenin lezzetlerini keşfedebilirsiniz. Ayrıca, ilçe merkezinde bulunan Suluhan (Nasuh Paşa Hanı) gibi tarihi yapıları da gezmek mümkündür. Bu yapıda onlarca el sanatı ürünü bulunmakta ve kafeler, restoranlar hizmet vermektedir.
Suluhan, Beypazarı’nın en eski ve en önemli hanlarından biridir. Osmanlı döneminde İpekyolu güzergahı üzerinde yer alan Beypazarı’nın ticaret ve kervan yolu olması sebebiyle hanların yapılmasına olanak sağlamış. Suluhan, 17. yüzyıl Osmanlı mimarisine göre iki katlı olarak inşa edilmiş ve 26 odası, 54 dükkanı ve bir mescidi bulunuyor.
Bu hanlar, tüccarların konaklama ve dinlenme ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış ve İstanbul ile Ankara arasında seyahat eden tüccarlar tarafından yoğun olarak kullanılmış. Bugün Suluhan, tarihi ve kültürel değerine uygun olarak restore edilerek ziyaretçilere açık ve turistlerin ilgi odağı haline gelmiş.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…

Beypazarı İnözü Vadisi
İnözü Vadisi, yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan ve doğal güzellikleriyle ünlü Beypazarı ilçesinin en popüler turistik noktalarından biri. İstanbul, Ankara ve çevre ilçelerden binlerce turist her yıl İnözü Vadisi’ni ziyaret ediyor. İnözü Vadisi, büyüleyici kaya oluşumları, ilginç mağaralar, gür ormanlar, seyir terasları ve yemyeşil doğasıyla 1. derece sit alanı olarak korunuyor. Bu nedenle İnözü Vadisi’ni ziyaret ederken doğayı ve çevreyi koruma konusunda dikkatli olmanız gerekiyor.
İnözü Vadisi’nde yürüyüş parkurları ve gür ormanların içindeki kır bahçeleri sayesinde havada spor yapabilir, mesire alanlarında yorgunluk atabilir ve tertemiz havada dinlenmek için ideal bir yerdir. İnözü Çayı’nın ev sahipliği yaptığı kara leylek, kızılkuyruk, kızılgerdan, bülbül ve ardıç gibi onlarca kuş türünü görebilir ve seyir teraslarından muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. İnözü Vadisi’ne Beypazarı’ndan minibüslerle veya rehberli turlarla ulaşabilirsiniz.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…

Beypazarı Tarihi Evleri
Beypazarı evleri, Türkiye'nin Ankara ilinde yer alan Beypazarı ilçesinde bulunan 200 yıllık tarihi yapılardır. Osmanlı döneminde önemli bir dini ve kültürel merkez olarak kabul edilen Beypazarı, 2000'li yılların başından itibaren başlatılan restorasyon çalışmalarıyla kent dokusunu koruma bilinci oluşturulmuş ve tarihi evlerin yıkılarak apartman yapımı yerine korunmasına karar verilmiştir.
Beypazarı evleri, cumbalı veya guşganalı olarak tasarlandı ve temel duvarları taştan, geri kalan kısımları ahşaptan yapılmıştır. Dışarıdan sıvalı olan evlerin üstleri kiremit çatı ile örtülüdür ve evlerin tavan arasındaki bölümleri çatıdan yükselerek çıkmasına "guşgona" denir.
Beypazarı evleri, ayrıca ahşap dekorasyon sanatının incelikleriyle bezenmiştir ve kapı, pencere, merdiven, çıkmalar, tavan ve taban kaplamaları gibi yapı elemanları asırlara dayanmıştır.
Kapı, Beypazarı evinde önemli bir öğedir ve ailelerin kültürel ve sosyal kimliğini belirtir. Tokmağın sesine göre gelen kişinin cinsiyeti anlaşılırdı ve halkalar birbirine bağlanmışsa evde kimsenin olmadığı anlaşılırdı. Beypazarı evlerinde, sonsuzluğu ve bolluğu simgeleyen Nar meyvesi de sıklıkla tercih edilmiştir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.