KPSS Ortaöğretim Puanıyla İcra Memuru Nasıl Olunur? İcra Memuru Olmak İçin KPSS’den En Az Kaç Puan Alınmalı? İcra Memuru Ne İş Yapılır... İşte O Şartlar!

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) sonuçlarının belli olmasının ardından gözler seçilebilecek olan meslek gruplarına çevrildi. O meslek gruplarından biri olan icra memurluğu, her sene olduğu gibi bu sene de ilgi gören meslek grupları arasındaki yerini aldı. KPSS puanı ile alım yapacak olan icra memurluğunun istediği puan türü ve puan da sonuçların hemen ardından açıklandı. Peki, KPSS Ortaöğretim puanıyla icra memuru nasıl olunur? İcra memuru olmak için KPSS’den en az kaç puan alınmalı? İşte, detaylar…
İcra Memuru Ne İş Yapılır... İşte O Şartlar!
Türkiye'de icra memuru kadrosuna atanabilmek için gereken şartları ve koşulları belirtmektedir. Bu şartlara göre, icra memuru kadrosuna atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen genel şartları taşımak, başvuru tarihi itibarı ile 30 yaşını bitirmemiş olmak, en az dört yılık eğitim veren yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerine göre yerleştirilmiş olmak ve erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmamak şartlarını karşılamak gerekmektedir. Ayrıca, görev yapabilmesine sağlık yönünden engel bir durumunun olmadığına ilişkin yazılı beyan da istenmektedir.
İcra memurları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin alacaklarının tahsilini yürütmekle görevlidir. Bu amaçla, ünite amirinin oluru ile ihtiyati haciz kararı alabilir ve ihtiyati hacizle ilgili işlemleri yapabilir.
İcra memurları, servise intikal ettirilen icra takip dosyaları hakkında gerekli işlemleri yapar, adres araştırması yapar ve gerektiğinde sosyal güvenlik kontrol memurlarına durumu bildirir. Ayrıca, ödeme emirleri ve haciz bildirilerini ilgililere tebliğ eder ve gerektiğinde ilanen tebliğ işlemlerini yapar.
İcra memurları, borçluların mal beyanında bulunmaması nedeniyle hapsen tazyik kararı alınması için gerekli yazıları hazırlar ve resmi ve özel kurumlarla yazışarak borçlular hakkında mal varlık araştırması yapar.
6183 sayılı Kanun kapsamında borçların tahsilatı ve borçluların mal varlıklarının haczi gibi işlemlerin yürütülmesiyle görevlidirler. Bu işlemler arasında, borçluların prim ve diğer alacaklara ilişkin tecil ve taksitlendirme taleplerinin değerlendirilmesi, haciz kağıdı düzenlenmesi ve ihtiyati hacizle ilgili işlemlerin yapılması, icra takip dosyalarının yönetimi, adres araştırması yapılması, ödeme emirlerinin ve haciz bildirilerinin ilgililere tebliğ edilmesi, itirazlar üzerine yapılan yazışmaların yapılması, mal beyanında bulunulmaması nedeniyle hapsen tazyik kararı alınması için yazıların hazırlanması, borçlular hakkında mal varlığı araştırması yapılması gibi görevleri yapar.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Her sene gerçekleştirilen KPSS, bu sene de yapıldı. Bazı seviyelerde iki yıl puan geçerliliği olan KPSS, bu sene de lisans, ön lisans ve ortaöğretim düzeyinde olmak üzere üç ayrı seviyede gerçekleştirildi. Kasım ayı içerisinde tamamlanan 2022 yılı KPSS’lerin sonuçları ise, kasım ayının sonu itibariyle açıklandı.
Böylece 2022 yılı KPSS defterini kapamış olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), şimdi de adayların yapacağı tercihler için kılavuzlar yayınlamaya başladı. Kılavuzda yer alan meslek kollarından biri olan icra memurluğu ise, bu senenin en çok merak edilen meslek kollarından biri oldu!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

2020 yılına kadar ortaöğretim mezunlarından da alım yapmış olan icra memurluğu, lisans mezunları için KPSSP3, ön lisans mezunları için KPSSP93, ortaöğretim mezunları için ise KPSSP94 puan türünden alım yapıyordu. Ancak geçtiğimiz yıllarda icra memuru olabilmek için ön lisans ya da lisans mezunu olma şartı getirildi.
Başka bir deyişle icra memuru olmak isteyen kişilerin 2 yıllık ya da 4 yıllık bir üniversiteden mezun olması şart haline geldi. Bu da KPSS Ortaöğretim’e girmiş olan adayların icra memurluğu tercihi yapamaması anlamını beraberinde getirdi. Dolayısıyla bu yıl içre memuru olabilmek için KPSS’ye giren lisans veya ön lisans mezunu adayların belirli bir puan eşiğini aşması gerekiyor!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

İcra memuru olabilmek için KPSS’den en az 70 puan almak gerekiyor. Ancak bu icra memuru olmak için yeterli değil. Zira 2021/2’ye göre en düşük puan 85,78 olduğu için alım yapılan yılın başarı ortalaması, icra memuru olunabilecek olan puan türünü etkiliyor. Öte yandan KPSS Ortaöğretim’e girmiş olan adaylar icra memuru olamasa da 70 puanı alması halinde noter katipliği yapabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.