Sümela Manastırı, tarihleri arasında MS 365-395 yılları arasında inşa edildiği sanılan Kapadokya kiliseleri tarzında bir yapıdır. Kilisenin ilk kuruluşu ile manastır haline dönüşümü arasındaki bin yıllık dönem hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Ancak Karadeniz Rumları arasında Atina'lı Barnabas ile Sophronios adlı iki keşişin benzer rüyaları görüp, Sümela'yı kurdukları efsanesi mevcuttur. Ayrıca Trabzon İmparatoru III. Aleksios'un (1349-1390) manastırın gerçek kurucusu olduğu da düşünülmektedir.
Sümela Manastırı'nın Efsanesi Nedir?
Sümela Manastırı, 14. yüzyılda Türkmen akınlarına maruz kalmış ve Osmanlı fethinden sonra da kent savunmasında ileri karakol görevi üstlenmiştir. Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmed, II. Murat, I. Selim, II. Selim, III. Murad, İbrahim, IV. Mehmed, II. Süleyman ve III. Ahmed gibi Osmanlı Padişahları da manastırın korunmasına ilişkin fermanlar yayımlamışlardır. Osmanlı döneminde manastırın geniş imtiyazları olsa da, Trabzon ve Gümüşhane bölgesindeki İslamlaşma sürecinde Hristiyan ve gizli Hristiyan köyleri ile çevrili bir alan oluşmuştur. Rus işgali sırasında Rum milislerin karargahı olarak kullanılmış ve nüfus mübadelesi sonrası önemi yitirerek Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından onarılana dek terkedilmiştir.
Yunanistan'a mübadele sonrası Karadenizli Rumlar, Veria kentinde Sümela adını verdikleri yeni bir kilise inşa etmişlerdir ve her yıl Ağustos ayında tıpkı Trabzon Sümela'da yaptıkları gibi yeni manastırın çevresinde geniş katılımlı şenlikler düzenlemektedirler. 2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin izni ile Hristiyanlar tarafından Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos günü 88 yıl aradan sonra ilk ayin düzenlenmiş ve İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmiştir.
Peki, Sümela Manastırı'nın Efsanesi Nedir? Hikayesi Merak Uyandırdı? Sümela Manastırı Kaç Yılında Yapıldı, Neden Ünlü? Sümela Manastırı Hangi İlimizde, Nerede?
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.