Diş sararması genellikle aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir:
Gıdalar ve İçecekler: Çay, kahve, kırmızı şarap ve koyu renkli meyve suları gibi bazı içecekler dişleri lekeleyebilir. Aynı şekilde, bazı meyve ve sebzeler (örneğin, üzüm ve ıspanak) da dişlerde leke oluşumuna yol açabilir.
Tütün Kullanımı: Sigara ve puro gibi tütün ürünlerinin kullanımı, dişlerde belirgin bir sararma ve leke oluşumuna neden olabilir.
Ağız Hijyeni: Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, plak oluşumunu azaltır ve dişlerinizi beyaz tutmaya yardımcı olur. Yetersiz ağız hijyeni diş sararmasına yol açabilir.
Yaş: Yaşlandıkça, dişlerin dış tabakası (mine) aşınır ve dişlerin daha sarı iç tabakası (dentin) ortaya çıkar.
Belirli İlaçlar: Tetracycline, doxycycline, yüksek tansiyon ilaçları ve antipsikotikler gibi bazı ilaçlar diş sararmasına neden olabilir.
Hastalık veya Tedavi: Bazı hastalıklar diş sararmasına neden olabilir. Özellikle çocukluk döneminde geçirilen belirli enfeksiyonlar veya yüksek ateş, diş gelişimini etkileyebilir. Ayrıca, belirli kemoterapi ve radyasyon tedavileri de dişleri sarı veya kahverengi hale getirebilir.
Florid: Diş macunları ve ağız gargaraları gibi florür içeren ürünlerin aşırı kullanımı (florosis), özellikle çocuklarda diş sararmasına neden olabilir.
Tüketilen yiyecek ve içecekler, dişlerin fırçalanmaması, sigara alışkanlığı vb. nedenlerle dişler sararabiliyor. Sararan dişler konuşurken ya da gülerken kötü bir görüntü ortaya çıkmasına yol açıyor. Dişlerde meydana gelen sararma nedeniyle pek çok kişi gülerken ya da konuşurken ağzını kapatmak zorunda kalıyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.