Doğum öncesinde hamile annelere yapılan testler kadar doğum sonrasındaki testler de hayati önem taşır. Yenidoğan döneminden itibaren başlayan bu taramalar arasında bebeklerde topuk kanı testi öne çıkar. Doğumdan sonraki ilk 4 haftayı kapsayan bu dönemde çeşitli hastalıkların erken tanısı bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.
Topuk kanı testi, yeni doğan bebeklerin birkaç önemli genetik, metabolik ve fonksiyonel durum için taranmasıdır. Test genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde gerçekleştirilir, genellikle hayatın ilk 24 ile 48 saatinden sonra alınır.
Test, bebeklerin topuğuna küçük bir iğne batırılarak gerçekleştirilir ve birkaç damla kan örneği toplanır. Bu kan örneği, belirli hastalıkların belirteçleri olan belirli proteinler, enzimler veya metabolitler için analiz edilir.
Topuk kanı testi için ilk kan örneği doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde hastane ortamında alınır. Topuk kanı taraması sadece tek seferle sınırlı kalmaz, ikinci kan alma doğumdan sonraki ilk hafta içinde hastane veya aile hekimliğinde alınır. Merkeze gönderilen bu kan testlerinin amacı, erken tanı konulduğu halde bebeğin sağlığını ciddi etkileyebilecek hastalıkların olup olmadığını kontrol etmektir.
Topuk kanı testi, aşağıdaki gibi çeşitli ciddi durumları erken bir aşamada belirleyebilir:
Fenilketonüri (PKU): Vücudun fenilalanin adı verilen bir amino asidi işleyememesi durumu. Tedavi edilmezse, bu durum ciddi beyin hasarına ve zihinsel engellere neden olabilir.
Kistik Fibroz: Akciğerlerde ve sindirim sisteminde kalın, yapışkan mukusun biriktiği genetik bir durum.
Hipotiroidizm: Tiroid bezinin yeterli tiroid hormonu üretmemesi durumu. Tedavi edilmezse, bu durum zeka geriliği ve gelişme bozukluklarına neden olabilir.
Biyotinidaz Eksikliği: Bu durum, vücudun biotin adı verilen bir vitamini işlemesini engeller. Tedavi edilmezse, nörolojik sorunlara ve saç ve cilt bozukluklarına yol açabilir.
Bu taramaların önemi, bu durumların çoğunun belirti veya semptomları doğumdan hemen sonra görülmemesidir, ancak zamanında teşhis ve tedavi edilirse, potansiyel olarak ciddi sonuçları önlenir. Bu yüzden, topuk kanı testi doğumdan sonraki birkaç gün içinde yapılır, böylece eğer bir durum varsa erken tedaviye başlanabilir. Topuk kanı testi Ne Zaman Alınır ve Sonuçlanır.. İşte diğer deyalar...
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.