Sosyal devlet anlayışıyla Sincan’da her kesimden vatandaşa kucak açan Sincan Belediyesi, bayram öncesi çölyak hastalarını unutmadı. Sosyal destek kartı aracılığıyla 329 çölyaklı vatandaşa 700 TL destek ödemesi yapıldı.
Sincan Belediyesi yaptığı hizmetlerle vatandaşın gönlünü fethediyor. Sıcak yemekten gıda yardımına kadar pek çok kalemde ihtiyaç sahiplerine destek çıkan Sincan Belediyesi, özellikle farkındalık oluşturmak adına çölyak hastalarına ayrı bir önem veriyor.
329 Kişiye 700 TL Ödeme Yapıldı
Glütensiz gıda temini, nakdi yardım ve çeşitli etkinliklerle çölyak hastalarının yanında olan Sincan Belediyesi, bayram öncesi ilçedeki 329 çölyaklı vatandaşa 700 TL ödeme yaptı. Bir evde iki hastası olanlara 1400 TL yatırıldı.
Ödemeler sosyal destek kartına gerçekleştirildi, vatandaşlar istedikleri marketten kartlar aracılığıyla alışveriş yapabilir.
Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, çölyak ile ilgili ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Başkan Ercan, “Çölyaklı kardeşlerimizin ne gibi sıkıntılar yaşadığını biliyorum, belediye olarak her daim onların yanındayız. Kurban bayramı öncesi de vatandaşlarımıza destek amaçlı sosyal destek kartına 700 TL ödeme yaptık. Bu yardımlarımızı belli periyotlarla gerçekleştiriyoruz. İhtiyaç duydukları ürünlere kolay ulaşabilmeleri için, elimizden geleni bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Çölyak hastalığı nedir?
Çölyak hastalığı, gluten adı verilen bir proteine karşı bağışıklık sisteminin anormal bir tepkisi sonucu ortaya çıkan otoimmün bir sindirim sistemi bozukluğudur. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf çeşitlerinde bulunan bir proteindir. Çölyak hastalığı olan kişilerin vücutları gluteni tolere edemez ve bağışıklık sistemi gluteni bir tehdit olarak algılar.
Çölyak hastalığı, gluten tüketildiğinde bağışıklık sisteminin ince bağırsağın iç yüzeyinde yer alan ve besinlerin emiliminden sorumlu olan villus adı verilen yapıları hedef almasıyla karakterizedir. Gluten, villuslardaki zararlı reaksiyonlara yol açar ve ince bağırsakta iltihaplanmaya, hasara ve villusların atrofisine (zarar görmesine) neden olur. Bu durum, besinlerin emilimini engelleyebilir ve besin eksikliklerine, kilo kaybına, vitamin ve mineral eksikliklerine ve çeşitli sindirim sorunlarına yol açabilir.
Çölyak hastalığı genetik bir yatkınlık gerektirir ve belirli bir çevresel tetikleyici faktör (genellikle gluten tüketimi) ile ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı yaygın belirtiler arasında karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, yorgunluk, deri döküntüleri, anemi (kansızlık) ve kemik zayıflığı bulunur.
Çölyak hastalığı teşhisi genellikle kan testleri ve bağırsak biyopsisini içeren bir dizi tıbbi testle konulur. Tedavide tek etkili yöntem, ömür boyu gluten içermeyen bir diyet olan glutensiz diyet uygulamaktır. Glutensiz diyet, gluten içeren gıdaların tamamen çıkarılmasını gerektirir ve genellikle belirtilerin düzelmesine ve bağırsak hasarının iyileşmesine yol açar.
Çölyak hastalığı, gluteni tolere edemeyen bireyler için hayati önem taşıyan bir durumdur. Doğru teşhis ve tedavi ile çölyak hastaları sağlıklı bir yaşam sürebilirler, ancak gluten tüketiminin tamamen önlenmesi önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.