Kurtuluş Savaşı mücadelesinin liderliğini üstlenerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan, ebedi başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yurdun pek çok noktasında heykeli yer alıyor. Ancak bu heykellerden bazıları ortaya çıkış hikayesiyle daha özel kabul ediliyor. O heykellerden biri de Ankara’daki Cumhuriyet Meydanı’nda yer alıyor. Bu meydanda yer alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin bir gizemi bulunuyor.
Ankara’nın Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin bir anlamı bulunuyor. Senelerdir bu anlamıyla herkesin görmeyi dilediği Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinde Türkiye’nin tüm illerinden, ilçelerinden, bucaklarından topraklar bulunuyor. Cumhuriyet Abidesi olarak da anılan bu heykele Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin toprak yerine getirmiş olduğu hediye ise, kesinlikle herkesi duygulandıracak türden. İşte detaylar…
Yapımında tüm yurdun seferber olduğu ve yurt genelinden çuval çuval toprak taşındığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu heykelinin anlamlı bir hediyesi daha bulunuyor. Tarihe geçen bu anekdota göre; o dönem esir olan Kıbrıs, Cumhuriyet 10. yılını kutlarken İngiliz hakimiyeti altında yaşıyordu. Kıbrıs’ı esaretten kurtarmak için örgütlenen Kıbrıs Türkleri, 1932 yılında Kıbrıs Türk Talebe Birliği’ni hayata geçirdi. Kıbrıs için mücadele eden bu birlik, Cumhuriyet Meydanı temel atma töreni yaklaşırken harekete geçti. Esir Kıbrıs’tan toprak taşımayı kendilerine yakıştıramayan gençler, bambaşka ve anlamlı bir hediye verdi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.