Yüksek emekli maaşı için bunu yapmak şart! Uzmanlar resmen açıkladı... 'Matrah artışı' detayı dikkat çekti

Son dönemlerin en tartışmalı konu başlıkları arasında yer alan emekli maaşları, sene sonunun yaklaşması ile birlikte gündemden düşmemeye başladı. Nisan ayında en düşük maaş tutarları 7 bin 500 TL’ye yükseltilmiş olan emekliler, temmuz ayında yalnızca oransal olarak zam almış olup en düşük tutarlarında da güncelleme olmamasına tepki gösterdi. Tepkilerin ardından ekim ayında emekli maaşları adına bir ara zam düzenlemesi söz konusu olabileceği tahmin edilirken beklentiler karşılıksız kaldı. Emeklilere bu yıl için son olarak 5 bin TL’lik Cumhuriyet ikramiyesi ödemesinin verileceğini yeni dönem maaş zamlarının ise her zaman olduğu gibi ocak ayında açıklanacağını ifade eden yetkililer, milyonlarca emekliyi hayal kırıklığına uğrattı.

Emekli maaşlarının düşük olması sebebi ile geçinmekte güçlük çeken milyonları gören çalışanlar, yaşlılık dönemlerinde bu tip sorunlar ile karşı karşıya kalmamak adına yüksek maaş alabilmenin hangi faktörlere bağlı olduğunu araştırmaya başladı. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan uzmanlar, matrah artışına dikkat çekti.

YÜKSEK PRİM ÖDEMESİ ŞART
Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre kişinin yüksekten prim ödemesi, emekli maaşını doğrudan artıracaktır. 2008 yılından sonraki dönem için aylık bağlama oranının yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalarında toplam prim gün sayısının her 360 gün için yüzde 2 olarak uygulandığını ifade eden uzmanlar, 360 günden düşük olan süreler için ise aylık bağlama oranının yüzde 90’ı geçmeyeceğini vurguladı.
Uzmanlara göre kişi yüksek emekli maaşı almak istiyorsa ve mevcut maaşının yanı sıra farklı bir geliri de var ise bu durumu mutlaka SGK’ya bildirmeli ve matrah artışına gitmelidir.

2000 SONRASI İÇİN FARKLI
Sigorta girişleri 2000 yılından sonra olanlar için de önemli bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar, o kişilerin prime esas yıllık kazançlarının güncelleme katsayısı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda elde edildiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.