Emekliliğin iptal edilmesinin en önemli nedeni; kişinin emekliliğinin şüpheli olduğunun ispat edilmesidir. E-devlet sistemi üzerinden bakıldığında; kişinin sigortasının ödendiği hizmet dökümünde, ayların yanında Ş harfi olması durumunda bu dönem incelemeye alınır.
Emeklilik Neden İptal Edilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kullandığı bir kod sonucu şüpheli olan hizmet süreleri yanına Ş harfi konularak belirtilmiştir. Sahte iş yerleri, kontrollü iş yerleri ve şüpheli iş yerlerinden bildirilen hizmetler ise turuncu renk ile gösterilmektedir. Bu hizmet sürelerinin gerçek hizmet süreleri olup olmadığını anlayabilmek amacı ile denetimleri gerçekleştirilir. Gerçekten yapılmamış bir hizmet süresi hizmet dökümüne rastlamış ise kişinin emekliliği iptal edilir.
Hizmet Süresi Sahte Çıkar İse Ne Olur?
Hizmet süresi sahte çıkar ise, gerçekten kişinin o sürede sigortalı olarak çalışmadığı tespit edilir ise; toplam hizmet süresinden şüpheli hizmet süresi düşülür. Şüpheli hizmet süresi düşüldüğünde prim gün sayısı düşer ve haliyle emekli olabilmesi için gerekli olan prim gün sayısı da düşmüş olur. Bu durumda emekli aylığı kesilir ve emekliliği iptal edilir.
Emekli maaşı kaç ay çekilmezse?
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli maaşı alan emeklilerin maaşları, banka hesaplarında 12 ay hareketsiz kalması yani hiç çekilmemesi durumunda bankalar bu maaşı 12 ayın sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na tekrar iade eder.
Dul maaşı hangi hallerde kesilir?
Dul maaşı alan kadınlarda bu şartların varlığı halinde dul maaşı kesilir: Dul eş evlendiğinde; maaş, evliliği takip eden ay başında kesilir. Evlenen dul eş boşanırsa ya da eşi ölürse, eşin talebi üzerine dul aylığı yeniden bağlanır
Ayrıca Eşinden boşandığı halde birlikte yaşadığı tespit edilenlere ödenen maaşlar geri alınmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.