Dünya Sağlık Örgütü (WHO/DSÖ), küresel salgın haline gelen Covid – 19 virüsünde kullanılmak üzere geliştirilen bazı aşıların insanlar üzerinde denenmeye başlandığını açıkladı. Öte yandan söz konusu aşıların sonuçlarının ise yıl sonunda ortaya çıkacağı ifade edildi. Aşının çıkacağı tarihin açıklanmasının ardından dünya genelinde haber büyük ilgi uyandırdı.
Yıl sonuna kadar aşı çalışmalarının sonuçlarının ortaya çıkacağı bildirildi. İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Sağlık Örgütünün merkezinde konuya ilişkin düzenlenen video konferans etkinliğinde, Dünya Sağlık Örgütü bilim heyetinde görevli başuzman Dr. Soumya Swaminathan ve Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan merak edilen detayları dünya kamuoyu ile paylaştılar.
Yıl Sonu İtibariyle Çalışmalardan Sonuç Alınmaya Başlayacak
Dünya Sağlık Örgütü’nün Cenevre’de bulunan merkezinde videokonferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında dünya genelinde Koronavirüs aşı çalışmaları hakkında önemi detaylar paylaşıldı. DSÖ Bilim Heyeti Başuzmanı Dr. Soumaya Swaminathan ve Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan tarafından düzenlenen basın toplantısında dünyada insanlar üzerinde denen 35 farklı aşının üretimine ilişkin sonuçların yıl sonuna kadar elde edileceği ifade edildi.
Yeterli veri ve insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri tarafından Covid – 19 virüsünün klinik denemelerinin zaman aldığını ifade etti. Aşının güvenli ve etkili olabilmesi için 10 binlerce insanın klinik denemelere katılması gerektiğini ifade eden yetkililer Temmuz ayında başlamasının ardından yıl sonu ile itibariyle geçici de olsa sonuçların alınabileceğini ifade etti.
Oxford Üniversitesinin Aşı Çalışmaları Hayal Kırıklığı Yarattı
Dünya genelinde Covid – 19 aşı çalışmalarına ilişkin en çok umut bağlanan çalışmalardan biri olan Oxford Üniversitesi ve AstraZenaca tarafından geliştirilen aşının deneklerin farklı bir hastalığa yakalanmasının ardından aşı çalışmalarına Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘’uyarı işareti’’ verildi.
Acil Durumlar Programı Direktörü Ryan tarafından yapılan konuya ilişkin açıklamada ayrıca aşı çalışmaları içinde rekabetin olmasının da etkili olduğuna dikkat çekti. Yıl sonuna kadar sonuç almayı umduklarını ifade eden yetkililer piyasaya çıkması için en az 6 ay güvenlik kontrollerinin olması gerektiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.