Vatandaşlar ise tıpkı son dönemde grip aşısında olduğu gibi zatürre aşısında da birçok detayı merak etmeye başladı. Akciğer iltihabına neden olan bir tür ölümcül hastalık olarak tanımlanan Pnömoni, benzer belirtiler ve etkiler yaratan ancak sonuçları ölümcül olarak Covid – 19 virüsü ile birlikte anılmaya başladı. Özellikle çocukluk döneminde, kreş ve okul çağındaki kişilerde hastalığa neden olabilecek Pnömokoklar kendilerinde bu hastalık görülmese de çevresindeki kişilere bu bakteriyi taşıyabilecekleri ifade ediliyor. Zatürre aşısının yaptırılması ise bu dönemde uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
Zatürre Aşısını Kimler Yaptırmalıdır?
Titreme, yüksek ateş, nefes darlığı ve göğüs yan ağrısı gibi Covid – 19 ile büyük benzerlik gösteren Pnömoni (zatürre), pandemi sürecinde ölümcül etkilerini artıran ve normal şartlar altında da ölümcül olabilen bir tür hastalıktır. Pnomokok bakterisinin neden olduğu bakteri aynı zamanda; menenjit, sepsis, kemik iltihabı, orta kulak iltihabı gibi birçok farklı hastalığa da yol açabiliyor.
Hastalığın bu etkilerinden korunmak için zatürre aşısı özellikle Covid – 19 salgın döneminde herkes için öneriliyor.
· 65 yaş ve üzeri kişiler,
· Böbrek, karaciğer, akciğer ve diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanlar,
· Kanser tedavisi olanlar,
· Organ nakli geçirenler,
· Tekrar eden pnömoni geçmişi olanlar vb.
Kişiler için zatürre aşısı uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Zatürre Aşısının Yan Etkileri Var Mı, Aşı Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Zatürre aşısının şuana kadar gözlemlenen büyük bir yan etkisi yoktur. Koldan doğrudan kas içine yapılan aşının yılın her döneminde yaptırılması mümkün olduğu için her zaman yaptırılması mümkündür. Gribin de zatürreye neden olabileceği için grip aşısı ile birlikte yaptırılması önerilmektedir. Covid – 19 salgınına karşı vücudun diğer hastalıklarla güçlü bir şekilde mücadele etmesi için zatürre ve girip aşısı uzmanlar tarafından öneriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.