Ankara Döşemeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali İhsan Bostan, sünger üretimindeki kısıtlamalar ve malzeme satıcısı tedarikçilerinin fırsatçılığı nedeniyle sünger fiyatının yüzde 125 artmasından yakınıyor. Sünger temininde döşemecilerin büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten Bostan, "2017 krizinde 280 TL iken, bugün piyasada 600 TL'ye sünger bulunmuyor. Bu durum ister istemez mobilya fiyatlarına da yansıyor." dedi.
Ankara Döşemeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali İhsan Bostan, mobilya sektöründe sünger krizi yaşandığını belirterek, döşemecilerin sünger temininde yaşadığı sıkıntının, tüketiciye de artış olarak yansıdığını söyledi.
Sünger krizinin döşemecileri derinden etkilediğini söyleyen Oda Başkanı Bostan, "Süngere zam gelince hem temininde ve imalatında hem de satışta zorlanıyoruz. Bu durumun bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekiyor. Eğer bu şekilde devam ederse üretim yapamaz hale geleceğiz." dedi.
YÜZDE 125 ZAM
Süngerin koltuk ve kanepe gibi mobilya ürünlerinin önemli bir parçası olduğunu dile getiren Bostan, şöyle devam etti. "Üyelerimizin faaliyet gösterdiği mobilya döşemeciliği sektöründe 2017 yılında yaşanan sünger hammaddesi TDI temini sıkıntısından sonra; yeni bir sünger krizi yaşanmaktadır. Atölyelerimizde kullanılan ekipmanlar; kumaş ve sünger özenle seçilip üretimini yaptığımız mobilyalara uygulanmaktadır. Koltuk imalatından yoğun olarak kullanılan sünger hammaddesine (GTİP: 292910000011, 390930000000) ve yan ürünlerine fahiş fiyat artırımları yapılmakta olup, pandemi sürecinde geldiğimiz noktada yapılan toplam zam oranı yüzde 125’lere ulaşmıştır.
Mobilyada en büyük döşeme hammaddesi olan sünger, petrole dayalı bir malzeme olduğu için fiyat değişiminin en hızlı görüldüğü ürün durumundadır. Son dönemdeki döviz kurlarını fırsatçılığa çevirmek isteyen bazı tedarikçiler de eklenince sadece süngerin değil, süngerin yan ürünleri olan silikon ve boncuk elyaf ile vatka gibi ürünlerde de fahiş zamlarla karşılaşılmaktadır. Sünger üretimindeki kısıtlamalar sonrası malzeme satıcıları da piyasaya kısıtlı ürün sürdüğünden imalatçı esnafımız piyasada döşeme malzemesi temin edemiyor. 32 dansite 14 cm kalınlığında bir plaka sünger 2017 krizinde 280 TL iken, bugün 600 TL ve piyasada bulunmuyor.
ZAMLAR ARTIK NEREDEYSE HAFTALIK
Yurt dışından getirilen süngerin ham maddesine ulaşmada zorluk yaşandığını gerekçe gösteren üreticiler tarafından süngere neredeyse her hafta zam yapılıyor. Koltuk üreticilerinin yoğun kullandığı süngerde son aylarda arka arkaya gelen zamlar, özellikle koltuk üretimini olumsuz yönde etkiliyor. Sünger hammaddesi teminindeki sıkıntıya bağlı olarak zamların devam edeceği ve ürün sıkıntısı çekileceği söyleniyor.
Esnafımız bu durumdan son derece endişeli. Üyelerimiz ile çeşitli zamanlarda yaptığımız toplantılarda, özellikle sünger fiyatlarındaki istikrarsızlığa ve ürün teminine yönelik çözüm üretilmesi ana gündemimizi oluşturuyor. Bu konuda yetkililerden acil çözüm ve destek beklemekteyiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.