El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir? El titremesi doktora gitmenizi gerektirecek kadar büyük bir sorun halini aldıysa, nöroloji bölümüne gitmeniz gerekecektir. El titremesi tıpta tremor olarak da bilinmektedir. Yalnızca eller değil, vücudun belli bir bölümü istemsiz ve ritmik bir şekilde hareket ederse bu duruma tremor adı verilir. Titreme kontrol edilemezdir ve sallantı şeklinde ortaya çıkar. Kişi bu durumdan rahatsızlık duyar.
Stresten ve beslenirken tüketilen besinlerden dolayı bu sorun ortaya çıkabilir. Ancak durum her zaman bu kadar basit değildir. Bazı ciddi hastalıkların belirtisi olarak da el titremesi ortaya çıkabilir. El titremesi bazen o kadar şiddetli olur ki, kişilerin gündelik işleri yapması mümkün olmaz. El titremesi kan şekerinin düşmesi, fiziksel olarak yorgunluk gibi nedenlerden de ortaya çıkabilir. Bütün yaş gruplarında el titremesi görülmektedir. Eğer el titremesi kişinin günlük hayatını etkilemiyorsa genellikle sağlık problemi değildir.
El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Eğer "titreme" terimi sadece ellerde ya da tüm vücutta görülen istemsiz kas hareketlerini ifade ediyorsa, bir nöroloji doktoruna gitmek uygun olabilir. Bu tür titremelerin birçok nedeni olabilir, örneğin Parkinson hastalığı, essansiyel tremor, anksiyete veya stres gibi faktörler.
Ancak, eğer titreme başka semptomlarla birlikte görülüyorsa, başka bir uzmanlık alanına gitmek daha uygun olabilir. Örneğin, kalp çarpıntısı, terleme, üşüme, açlık hissi, halsizlik, titreme, baş dönmesi gibi semptomları olan biri endokrinoloji uzmanına gitmeyi düşünebilir, çünkü bu semptomlar hipoglisemi (düşük kan şekeri) belirtileri olabilir.
Bu nedenle, titreme semptomları yaşayan kişilerin öncelikle birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısına (genel hekim) başvurması ve uygun uzmanlık alanına yönlendirilmesi önerilir.
Bacak titremesi, nörolojik bir sorun olabileceği gibi, bazı diğer sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Bu nedenle, bacak titremesi semptomları olan bir kişi öncelikle birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısına (genel hekim) başvurmalı ve uygun bir uzmanlık alanına yönlendirilmelidir.
Bacak titremesi nörolojik bir sorundan kaynaklanıyorsa, bir nöroloji uzmanına danışmak uygun olabilir. Nörolojik nedenler arasında Parkinson hastalığı, beyin tümörleri, multiple skleroz ve periferik sinir sistemi hastalıkları gibi durumlar bulunabilir.
Bacak titremesi, kas iskelet sistemi sorunlarından kaynaklanıyorsa, bir ortopedi uzmanına danışmak uygun olabilir. Bu durumlar arasında bacak kaslarında zayıflık, kireçlenme, omurga problemleri, bel fıtığı ve diğer kas-iskelet sistemi hastalıkları yer alabilir.
Bununla birlikte, bazı durumlarda bacak titremesi, hormonal dengesizlikler, ilaç yan etkileri veya bazı psikolojik sorunlardan kaynaklanabilir. Bu durumlarda, bir endokrinoloji uzmanı, psikiyatrist veya psikolog gibi diğer uzmanlık alanlarından birine gitmek uygun olabilir.
Özetle, bacak titremesi semptomları olan bir kişi öncelikle birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısına başvurmalı ve uygun bir uzmanlık alanına yönlendirilmelidir.
El titremesi nedenleri arasında öfke, korku ve heyecan varsa durum normal kabul edilir. Ancak sosyal ortamda el titremesi, dinlenirken elde titreme olması durumları hastalıklara işaret ediyor olabileceğinden mutlaka durumu ele almak gerekir. El titremesine neden olan diğer durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Aşırı alkol tüketmek,
Metabolik eksiklikler,
B12 vitamini eksikliği,
Parkinson hastalığı,
Epilepsi,
Polinöropati,
Distoni durumları el titremesine neden olabilir.
Epilepsi kas hareketlerinin istemsiz hareket etmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Bazen hareket küçük olurken bazen bu hareketler kişinin elindekini düşürmesini neden olacak kadar şiddetli olabilir. Distonu kaslarda istemsiz hareketlere neden olur. El dışında yüzde, kolda ve bacaklarda da istemsiz hareket olur. Hasta ilaçlı, ilaçlı ya da botoks yöntemleri ile tedavi olabilir.
Parkinson hastalığı el titremesine neden olan ciddi bir hastalıktır. Titrek felç olarak da adlandırılmaktadır. Yavaş ilerleyen bir hastalıktır. 60 yaşın üzerinde olan kişilerde görülme sıklığı yalnızca yüzde 1’dir.Beyinde bazı bölgelerin iletişim sorunları nedeniyle ortaya çıktığı bilinmektedir.
Parkinson hastalarında iletişimi sağlayan dopamin üretimi yeterli miktarda gerçekleşmek. Hastalıkla birlikte mimiklerde azalma, hareket kısıtlığı da görülür. Tedaviye iyi yanıt veren bir hastalık olması umut vericidir. Ayrıca hastalıkla birlikte hücre kaybı meydana gelmektedir.
El titremesi tedavisi bu hastalığın altında yatan nedene göre farklı şekillerde yapılacaktır. El titremesinin nedeni eğer beslenme dalgaları ile ilgili ortaya çıkıyorsa bu durumda kişinin beslenme düzenini ele almak gerekir.
Beslenme düzeni iyileştirildikten sonra kişinin el titremesi de son bulacaktır. Bazı kişilerde el titremesi geçici olarak görülürken bazı hastalarda bu durum kalıcı olarak da görülebilmektedir. Hekim hastayı muayene ettikten sonra gerekli tedaviye başlayacaktır. Eğer sizin de elinizde titreme sorunu varsa ihmal etmeden mutlaka muayene olun ve erken tedaviye başlayın.
El titremesine iyi gelenler başında stresten kaçınmak gelir. Stres el titremesinin artmasına neden olacaktır. Çok kahve ve çay tüketmekten, kafein almaktan kaçının. Bitki çaylarından tüketin. Düzenli beslenmeye özen gösterin.
Sağlıklı bir beslenme planınız olduğundan emin olun. Vücudunuzda eksik vitamin ve mineraller varsa gerekirse takviye halinde haplar kullanın. Eğer hastanın el titremesi seviyesi artık günlük hayatı zorlamaya başladıysa bu yöntemler işe yaramayacaktır. Mutlaka kişinin hekime gitmesi ve muayene olması gerekecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.