Türkiye AİHM Kararlarına Uymak Zorunda Mı? AİHM Kararları Bağlayıcı Mı?
Yayınlanma:
Güncelleme:
Türkiye’de birçok vatandaş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olup olmadığını merak etmeye başladı. Mahkemenin dün aldığı Selahattin Demirtaş kararı üzerine kararın bağlayıcılığı tartışma konusu haline geldi. Vatandaşlar AİHM kararlarının bağlayıcılığı hakkında araştırma yapmaya devam ediyor. Türkiye’nin karara uyup uymama zorunluğu merak konusu oldu.

Türkiye AİHM Kararlarına Uymak Zorunda Mı? AİHM Kararları Bağlayıcı Mı? 2017 yılında ilk kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınan Selahattin Demirtaş davasından dün nihai karar çıktı. Mahkemenin eski HDP Genel Başkanı Demirtaş üzerine verdiği karardan sonra, Türkiye’nin karara uymak zorunda olup olmadığı merak konusu oldu.
Selahattin Demirtaş davasına yönelik Türkiye’nin atacağı adımlar merak ediliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin taraflarından biri olan Türkiye’nin alınan karara uymak zorunda olup olmadığı dün kararın açıklanmasından bu yana en çok merak edilen konulardan biri oldu. Vatandaşlar Selahattin Demirtaş davasından çıkan sonucu ve kararların Türkiye üzerindeki bağlayıcı etkisini araştırıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nihai Demirtaş Kararı Çıktı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde ilk kez 2017 yılında ele alınan Selahattin Demirtaş davasında dün nihai karar açıklandı. AİHM 2018 yılının kasım ayında da belirttiği gibi Demirtaş’ın tutuklanması için yeterince delil olmadığını açıkladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olma gerekçesinin hukuki değil, siyasi bir karar olduğuna dikkat çekerek, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini belirtti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Demirtaş’ın parlamenter olarak ifade özgürlüğünün de önüne geçildiğini belirterek, mahkemeden çıkan kararın yerine getirilmemesi durumunda hak ihlalinin devam edilmiş sayılacağı da belirtildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Kararları Türkiye İçin Bağlayıcı Mı?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş davasında dün aldığı karardan sonra Türkiye’de birçok kişi mahkeme kararının bağlayıcılığını araştırmaya başladı. AİHM Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu için yeterinde delil bulunmadığını ve serbest bırakılması gerektiğini açıkladığı kararda, mahkeme kararının Türkiye için bağlayıcılığının bulunduğuna da dikkat çekti. AİHM ile yapılan sözleşmenin 46. maddesinde mahkemenin zorunlu yargılama yetkisi ve kararların bağlayıcılığı ile ilgili ayrıntılar açıklanmış ve bağlayıcılığı olduğu belirtilmiştir. Sözleşmede hükümlerin bağlayıcı olduğu ve icrasının bulunduğu belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.