“Mesleki Eğitim” Ekonomi Reform Paketi’nde…
“Üretim, Ticaret ve İhracatın Anahtarı Meslek Liseleri” Toplantısı Ato’da Yapıldı.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer: “Hedefimiz, Gençlerimizin İstihdamını Artırmak İçin Mesleki Eğitimi Etkin Kullanmak”
Ato Başkanı Baran: “Mesleki Eğitimde Alınacak Mesafe, İşsizlik Oranını Düşürür”
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, gençlerin mesleki eğitime olan ilgilerini artırmak için gerçekleştirilmesi gereken iki yeni düzenlemenin Ekonomi Reform Paketi’nde yer aldığını belirterek, “Yeni düzenlemelerle mesleki eğitim merkezlerimiz çok daha güçlü hale gelecek ve işgücü piyasası ile işbirliği çok daha güçlenecek. Gençlerimiz ve işverenler için mesleki eğitim artık çok daha cazip hale geliyor. Yeni düzenlemeler hayata geçirildiğinde genç işsizlik oranlarında da önemli düşüşler sağlanabilecektir.” dedi.
Mesleki eğitimi geliştirme konusundaki toplantıların ikincisi, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir’in katılımıyla “Üretim, Ticaret ve İhracatın Anahtarı Meslek Liseleri’’ adıyla gerçekleştirildi.
ATO Duatepe Hizmet Binası’nda yapılan toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, mesleki eğitimi geliştirmek ve gençlerin işgücü piyasalarına kazandırılmasına yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ekonomi Reform Paketi içinde genç istihdamını ve işgücü niteliğini artırmaya yönelik adımlar kapsamında mesleki eğitim merkezleri ile ilgili iki yeni düzenlemenin yapılacağını kaydeden Özer, bunlardan birinin Mesleki Eğitim Merkezleri’nde eğitim gören öğrencilerin ücretlerinin kamu tarafından karşılanarak işveren üzerindeki yüklerin kaldırılması olduğunu söyledi. Özer, bir diğer düzenlemeyle de, Mesleki Eğitim Merkezi’ni gençlere daha cazip kılmak için kalfalık döneminde alınan ücretlerde iyileşme sağlanacağını kaydetti. Özer, usta öğreticilerle ilgili de yeni bir iyileştirme üzerinde çalıştıklarını ifade etti ve bu düzenlemelerle birlikte mesleki eğitime yönelik ilginin artacağına dikkat çekerek, “Bu düzenlemelerle mesleki eğitim daha iyi bir noktaya taşınmış olacak. İşgücü piyasasının ihtiyaçlarını mesleki eğitimle ilişkilendirerek planlama yapıldığında çözülemeyecek sorunun olmadığını düşünüyorum” dedi. Özer, işgücü piyasası temsilcileriyle ortak hareket etmenin bu süreç içerisinde çok önemli olduğunu ifade ederek, “Hedefimiz gençlerimizin mesleki eğitim yoluyla becerilerini artırarak işgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmaktır.” diye konuştu.
Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da konuşmasında, mesleki eğitimi daha ileri noktalara taşımak için yapılan çalışmalara katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin genç nüfusuna dikkat çeken Yıldız, “Gençleri istihdama kazandıracak çalışmalar yapmak gerekiyor” dedi.
ATO Başkanı Baran ise konuşmasında, mesleki eğitimi geliştirme konusunda ticaret, sanayi ve Bakanlık kesimi olarak ilkini Ankara Sanayi Odası’nda gerçekleştirdikleri toplantının ikincisini yaptıklarını anlattı. Üretim, ticaret ve ihracatın anahtarının mesleki eğitim olduğuna dikkat çeken Baran, “Mesleki eğitimin geliştirilmesi, bu alanda mesafe alınması, yüzde 13’lerde olan işsizlik oranının da düşmesini sağlayacaktır” dedi. Baran, Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitim alanında yürüttüğü çalışmaların başarılı sonuçlarının görüldüğünü de belirterek, Bakan Yardımcısı’nın şahsında Milli Eğitim Bakanlığı’na teşekkür etti. Ankara’yı her alanda geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Baran, Başkent’i mesleki eğitim alanında da geliştirmek için ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise toplantıda yaptığı konuşmada, istihdama dayalı mesleki eğitimin sağlanabilmesi için ASO Sürekli Eğitim Merkezi (ASOSEM) benzeri bir modelin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Üniversitelerin ülkenin ihtiyaçlarına göre değil, kendi ihtiyaçlarına göre bölümler açtığını söyleyen Özdebir, “Gençlerimizi ne kadar iyi eğitirsek ülkemizin ekonomisine katkı sağlamış oluruz. Önemli olan üniversiteyi bitirmek değil, ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayabilmeleri. Ülkenin ihtiyaçlarına göre gençlerimizi eğitmemiz lazım. Nitelikli işgücü için insan kaynağı planlanmasının acilen yapılması lazım. Burada ülkenin ihtiyaçlarına göre hangi alanda ne kadar insana ihtiyacımız varsa o işi en iyi yapabilecek insanları eğitip iş dünyasına, hayata hazırlamamız lazım. Aksi takdirde kaynaklarımızı ve bu kaynaklar içerisinde en değerlisi olan insanımızı heba etmiş oluyoruz” diye konuştu.
Toplantıya, ASO Başkan Yardımcısı Mete Çağlayan, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Adem Ali Yılmaz, ATO Mesleki Eğitim ve Nitelikli İş Gücü Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Abidin Memili ve Üyesi Ahmet Akça, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, ASO SEM Müdürü Ruhi Kılıç, ATO Genel Sekreteri Gökhan Özdemir ve ASO Genel Sekreteri Prof. Dr. Yavuz Cabbar katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.