Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, pandemi nedeniyle tüm sosyal faaliyetlere ara verildiğini hatırlatarak, “Sanatın en az ekonomi kadar önemli olduğunu, hem şehrin hem de ülkenin ekonomisine katkı sağladığını bilerek çalışıyoruz” dedi.
ATO Başkanı Baran, Ankara Ticaret Odası Kongre ve Etkinlik Merkezi’nde gerçekleşen ArtAnkara 7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nın açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü hatırlatan Baran, koronavirüs salgının olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesinde sanatın rolünün büyük olduğunu söyledi. Ankara ekonomisinde savunma sanayi, sağlık, medikal ve eğitimin çok önemli yer kapladığını belirten Baran, “Tüm bu sektörlerin yanı sıra, Ankara’nın kültür ve sanatın da başkenti olması için önemli bir gayretin içerisindeyiz. Bu şehre kültürün de sanatın da katkısını biliyoruz.” dedi.
ATO olarak ArtAnkara Fuarı’nı desteklediklerini ve fuarda ikram edilen ürünlerin tamamını coğrafi işaret (Cİ) tescilli ürünlerden seçtiklerini anlatan Baran, Ankara Ticaret Odası olarak coğrafi işaret konusuna çok önem verdiklerini söyledi. Geçtiğimiz haftalarda “Çamlıdere Höşmerim Tatlısı”na da coğrafi işaret tescili aldıklarını belirten Baran, Ankara Ticaret Odası olarak “Ankara Tiftiği”, “Ankara Balı” ve “Andezit (Ankara) Taşı” ile ilgili olarak da sürecin devam ettiğini dile getirdi. Ankara’nın coğrafi işaretler konusunda gelişimini desteklediklerini kaydeden Baran, “Biz Coğrafi İşaret Tescili almış ürünleri de sanat eserine benzetiyoruz. Onları alıyor, belirli bir standartta üretimini sağlıyor, ihracatını ve satışını bu yolla yapıyoruz. Böylece onlara katma değer katarak hem üretenlere hem bu şehre ve ülkenin ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ben bu yönüyle coğrafi işaretli ürünleri bir sanat eserinden farksız görüyorum” diye konuştu.
Fuarda ayrıca, ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, ArtAnkara Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekmezci, UNESCO IAA Uluslararası Sanatçılar Derneği Başkanı ve Ressam Bedri Baykam, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından gerçekleşen ödül töreninde Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ne Kurum Onur Ödülü, Murat Balkan’a Sanata Katkı Onur Ödülü ve Sanatçı Onur Ödülü ise Mehmet Güleryüz’e takdim edildi. Mehmet Güleryüz’ü temsilen ödülü alan Prof. Dr. Kıymet Giray’a ödülü ATO Başkanı Gürsel Baran tarafından verildi. Fuarda sergilenen yerli ve yabancı sanat eserlerini inceleyen Baran, Orkestra Akademik Başkent’in dinletisine de katıldı.
-“FUAR AÇILIŞINA “Cİ” DAMGASI”
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) destek ve organizasyonuyla, fuar açılışında ikram edilen ürünlerin tamamını coğrafi işaretli ürünler oluşturdu. Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mutfak Sanatları Öğrencileri tarafından hazırlanan “Ankara Döneri”, “Tandır Böreği”, “Yazma Böreği”, “Erkeç Pastırmalı Tarsus Humusu” “Kızılcahamam Bazlaması”, “Kalecik Çöreği”, “Erzincan Tulumu” “Ankara Simidi”, “Çubuk Turşusu”, “Beypazarı Kurusu”, “Kalecik Karası Şerbeti”, “Beypazarı Baklavası” gibi coğrafi işaretli ürünler, açılışta ikram olarak yer aldı.
Fuarın açılışına, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ile ATO Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Ekinci de katıldı.
Bu yıl 7’incisi düzenlenen ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’na 21 ülkeden 107, Türkiye’den de bine yakın sanatçı katıldı. 4 bini aşkın eserin sergilendiği fuar, 3 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.