Sincan’da sıfır atık bir yaşam biçimine dönüştü. Sincan Belediyesi tarafından ilçeye yerleştirilen 155 atık getirme ekipmanı sayesinde atıklar toplanıyor, geri dönüşüme uğrayarak ekonomiye kazandırılıyor. Sincan’da organik atıklardan aylık 550 kg kompost yani gübre elde edilerek park ve bahçelerde kullanılıyor. Yapımı tamamlanan Eko-Çiftlik Sıfır Atık Merkezi’nde solucan gübresi ve kurtçuk üretimi devam ediyor.
Sıfır atık çalışmalarıyla ödüllere layık görülen Sincan Belediyesi meydanlara sokaklara atık getirme ekipmanları yerleştirmeye devam ediyor. 74ü mobil 81i sabit olmak üzere Sincan geneline yerleştirilen atık getirme ekipmanı sayısı 155e yükseldi. Buralarda plastik cam kağıt tekstil atıkları ayrı ayrı toplanıyor 1. Sınıf Atık Getirme Merkezinde geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor.
Temizlik İşleri Müdürlüğü katkılarıyla 2020de geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmaları neticesinde 104 bin 626 adet ağaç kesilmekten kurtarıldı. 53 milyon kWh enerji 5 bin 997 ton hammadde 75 bin 238 varil petrol tasarrufu sağlanarak ekonomiye kazandırıldı.
ORGANIK ATIKLAR GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe kapsamında alınan kompostlama makinesi ile ilk yerel kompostlama tesisini kuran Sincan Belediyesi sebze-meyve atıklarından organik gübre elde ediyor. Bu sayede aylık ortalama 550 kg kompost yani gübre elde ediliyor. Laboratuvar değerleri bakımından birinci sınıf kalitede ölçümleri yapılan gübreler belediyenin park ve bahçelerinde kullanılıyor.
EKO-ÇIFTLIK SIFIR ATIK EĞITIM MERKEZI SIFIR ATIK KONUSUNDA ÇIĞIR AÇIYOR
Sincan Belediyesi ilçeye muhteşem bir eser daha kazandırdı. Yenikentte Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezinin inşası tamamlandı. Merkez sıfır atık eğitimi konusunda Sincana çok şey kazandıracak.
Doğa ile iç içe bir ortamda ekolojik döngü sağlanmasının yanında bölgeye taşınan Sıfır Atık Eğitim Merkezi ile çocuklara ve gençlere sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci aşılanıyor. Organik gübre üretiliyor.
MERKEZDE SOLUCAN GÜBRESI VE KURTÇUK ÜRETILIYOR
Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezinde ekolojik döngüyü sağlamak amacıyla solucan gübresi üretiliyor. Merkezde kırmızı kaliforniya solucanı alınarak solucan gübresi üretimine başladı.
AYDA 100 KG GÜBRE
Solucan gübresi üretimi son derece kolay öncelikle solucan maması hazırlanıyor. Mama belediye binalarında tüketilen çayın posaları ile hayvan gübresini karıştırarak yapılıyor. Solucanlar bu mamayı tüketiyor ve ayda yaklaşık 100 kg gübre elde ediliyor. Elde edilen solucan gübresi öncelikle Eko Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezinde meyve ağaçları çiçekler ve sebzeler için kullanılacak. Artış olursa park ve bahçelere de gönderilecek.
KURTÇUK ÜRETIMINE BAŞLANDI
Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezinin yapımı sırasında oluşan doğal sulak alana 2000 adet alabalık yavrusu bırakıldı. Bu yavruların sağlıklı beslenmesi için gereken protein kaynakları kurtçuklardan karşılanıyor. Bu kapsamda Sincan Belediyesi 100 bin un kurdu alarak üretime başladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.