Ankara'nın Simgesi, Ankara Kalesi Nerede, Hangi İlçede, Nasıl Gidilir? Ankara Kalesi Tarihi Ve Özellikleri...
Yayınlanma:
11 Ekim 2021 Pazartesi 11:36
Güncelleme:
11 Ekim 2021 Pazartesi 11:36
Ev sahipliği yaptığı tarihi, coğrafi konumu ve surlarının heybetiyle gözleri üzerine çeken Ankara Kalesi, turistlerin akınını çekmeye devam ediyor. Tarihi ve özellikleri açısından herkesi meraklandıran Ankara Kalesi, şehrin en görkemli yapıtları arasında yer alıyor. Ankara Kalesi nerede, hangi ilçede, nasıl gidilir? İşte, Ankara Kalesi tarihi ve özellikleri...
1 4
Ankara’nın en önemli tarihi yapıtlarından biri olan Ankara Kalesi, tüm görkemini korumaya devam ediyor. Coğrafi konumu ve heybetiyle şehrin sakinlerinin ve turistlerin ilgisini üzerine çeken Ankara Kalesi hakkındaki detaylar ise her dönem merak ediliyor.
2 4
Ankara Kalesi Nerede?
Son derece stratejik bir konuma sahip olan Ankara Kalesi, şehrin tam orta merkezinde yer alıyor. Geçmişte askeri amaçlı olarak kullanılması ise Ankara Kalesi’nin konumunu açıklıyor.
Ankara Kalesi Hangi İlçede?
Türkiye’nin önemli tarihi yapıtlarından biri olan Ankara Kalesi, şehrin tam göbeğinde buluyor. Eşsiz manzarası ile turistleri ve şehir sakinlerini karşılayan Ankara Kalesi, Ankara’nın Altındağ ilçesi sınırları içerisinde kalıyor.
3 4
Ankara Kalesi'ne Nasıl Gidilir?
Ankara'nın çeşitli ilçelerinden gidilebilen Ankara Kalesi’ne Altındağ ilçesinden gidildiği takdirde; Kızılay'ı kullanmak gerekiyor. Kızılay- Batıkent metrosuna binerek gidilen Ankara Kalesi’ne ulaşmak için, Ulus durağında inilerek, Ulus Çarşısı kısmından dışarı çıkılıyor. 15 dakikalık bir yürüyüşün ardından ulaşılan Ankara Kalesi’ne Çankaya ilçesinden de gidilebiliyor.
Ankara Kalesi’ne Çankaya ilçesinden gitmek için; Dikmen Caddesi üzerinden 145 veya 154, Oran yönünden gelenlerin 185, İlker Caddesi üzerinden gelenlerin ise 183 yahut 186 numaralı otobüslerine binmesi gerekiyor. Kaleye ulaşmak için Ulus Çarşısı durağında inilmesinin ardından da Çıkrıkçılar yolu güzergahı kullanılarak 15 dakika boyunca yürünmesi gerekiyor. Ankara Kalesi’ne ulaşabilecek olan başka bir güzergah Mamak ilçesi olarak biliniyor.
Ankara Kalesi’ne Mamak'tan gitmek için; Kayaş tarafından geliniyorsa 332, 347, 349; Ege Mahallesi yahut Doğukent tarafından geliniyorsa 351 yahut 353, Akdere ve Abidinpaşa taraflarından geliniyorsa 347, 349, 363 ve 377 numaralı otobüslerden herhangi birine binmek gerekiyor. Anafartalar durağında inildikten sonra, 15 dakikalık yürüyüşün ardından Ankara Kalesi’ne ulaşılıyor. Ankara Kalesi’ne Keçiören ilçesinden de gidilebiliyor.
Ankara Kalesi’ne Keçiören'den gitmek için; 203, 263, 204, 268 numaralı otobüslere binilerek Ulus durağında inilmesi ve Anafartalar Caddesi üzerinden 15 dakikalık yürüyüş yapılması gerekiyor.
4 4
Ankara Kalesi Tarihi Ve Özellikleri
Büyük bir tarihi yapıt olan Ankara Kalesi’nin ilk inşa edildiği tarihe dair herhangi bir bulgu bulunmuyor. Ankara kadar eski bir tarihe sahip olan Ankara Kalesi’nin askeri amaçlar doğrultusunda kullanıldığı ve Hititler, Osmanlılar, Selçuklular, Galatlar ve Romalılar gibi pek çok eski medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Öte yandan birtakım kaynaklara göre, Ankara Kalesi’nin M.Ö. VII YY'da Phryg (Frig) kralı Midas'ın emri ile yapılmış olduğu söyleniyor.
Gezgin Evliya Çelebi’nin eserlerine göre oldukça sağlam olan Ankara Kalesi, geçmişinde pek çok defa yapım ve onarım çalışması geçiriyor. İç ve dış kaleler formunda kalenin içerisinde konumlanmış olan şehri kalp şeklinde çevreleyen bir yapıya sahip olarak uzunca yıllar hayat sürdüren Ankara Kalesi, şu an iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. İçkale adındaki yapının en yüksek bölümüne Akkale adı verildiği Ankara Kalesi, 1921 yılında Atatürk'ün emirleri doğrultusunda Eti Müzesi haline dönüştürülüyor. Ardından Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline dönüşen Ankara Kalesi’nin bir kısmı hala depo olarak kullanılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.