Jeremy Musighi’ye sorulan ilk soru, DeFi ve boğa ilişkisi hakkında oluyor
DeFi projelerinin 2021’de muazzam bir büyüme kaydetmesiyle, endüstri genelinde çeşitli protokollerde kilitlenen toplam değer, yalnızca Ocak ayına göre 4 kat artarak 80 milyar doların üzerine çıkmayı başarıyor. Bu doğrultuda Başkan Musighi’ye, “bunun arkasındaki ana neden genel boğa piyasası mı yoksa organik bir geçiş mi? sorusu soruluyor. Musighi’nin cevabı ise şu şekilde:
"Bence piyasa DeFi’nin ne kadar büyük etki edebileceğinin farkında. Bu konuda, sahip olduğumuz birçok geleneksel finansal hizmetinin ve ürünün yerini almak için DeFi’nin ne kadar önemli olduğu konusunda daha fazla farkındalık ve eğitim getirdiğini düşünüyorum."
Yukarıdaki açıklamalarından yola çıkarak, Musighi’nin DeFi’yi boğanın bir sonucu olmaktan çok, bir nedeni olarak gördüğü kanısına varabiliriz. Başkan ek olarak, bu doğrultuda şu açıklamalarda da bulunuyor:
Yatırımcılar buradaki (DeFi’deki) fırsatı görüyor ve ne kadar büyüyeceğini bildikleri için ona çok fazla sermaye akıtıyorlar. Boğa piyasasını harekete geçiren şeylerden biri de budur. Aynı zamanda, boğa piyasasında fiyatlar yükselir, yeni yatırımcılardan ve dahil olmayan diğer yatırımcılardan daha fazla kişi katılır.
Bir diğer yandan Musighi, Bitcoin’in pazara her zaman öncülük ettiğine ve “yatırımcılara her zaman yükselen bir eğride farklı araçlar arasında yatırım yapma fırsatı verdiğine” inanıyor. Balancer’ın büyüme başkanı ayrıca “Bitcoin hala kriptoda birincil rezerv varlık olarak kullanılıyor” şeklinde bir açıklamada da bulunuyor.
Altcoin Balancer: “En Özelleştirilebilir AMM”
Musighi’ye yöneltilen bir başka konu ise Balancer’ın TVL açısından Uniswap gibi diğer protokollerin gerisinde kalmasının sebebi oluyor. Başkan bu konuda, bir DeFi protokolü için ürün pazarına uyum ve çekişe yönelik birçok faktör olduğunu belirtirken, şu cümleyi de ekliyor:
"Balancer hakkında net olan tek şey, sektördeki en iyi teknolojilerden bazılarına sahip olması ve aynı zamanda var olan en esnek ve özelleştirilebilir Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) olmasıdır. Balancer, DeFi-ilkeldir, çünkü o kadar esnektir ki, neredeyse genel amaçlı bir teknoloji gibi pek çok şekilde kullanılabilir."
Musighi: Altcoin projesi Balancer pazarlamada iyi değildir
Yukarıdaki pozitif yorumlardan sonra, pazarlama konusunda Balancer’in eksi yönlerinde değinen başkan, projenin kısa geçmişinde, sadece “mükemmel teknik yeteneklerle” yürütüldüğünü ekliyor. Musighi’ye göre pazarlama alanında gelişmek, Balancer’ın büyümesine çokça yardımcı olacak faktörlerden biri. Ancak Musighi, daha fazla potansiyelin olduğunu belirtiyor.
GAS ücretlerinin verimliliği, UX tasarımı ve pazardaki önemli ihtiyaçları çözen özellikler gibi alanlarda büyük iyileştirmeler getiren ve birçok nedenden dolayı ideal bir çözüm olarak öne çıkan Versiyon 2, Musighi’ye göre projenin başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesine yol açıyor. Ek olarak AMM’lerin hem likidite sağlayıcı, hem yatırımcı hem de geliştirici olarak kullanılabildiğini belirten Musighi, güvenlik nedeniyle Balancer V1’den V2’ye likiditenin kademeli olarak aktarıldığını ve tamamlanmasının 6 ile 8 hafta süreceğini de belirtiyor.
Musighi, altcoin projelerinden BSC’yi ve ETH’yi Balancer’in en büyük rakibi olarak yorumluyor
Başkana göre ETH ve BSC dışında, Uniswap ve Sushiswap gibi merkezi olmayan AMM’lerin çoğu üzerine inşa edildikleri Blockchain’e bağımlı olmak zorunda kalıyor. Bu ağlardan en yaygını Ethereum’da yüksek GAS ücretleri ve tıkanmaları yüzünden sıkıntı yaşıyor. Musighi’ye göre Ethereum 2.0 PoW’den PoS’e geçişi sağlayarak bu problemlerden potansiyel olarak kurtulmayı sağlayacaktır. Büyüme Başkanı, bu konudaki görüşlerini şu şekilde ifade ediyor:
"Bu konuda çok iyimserim, bu yükseltme gerçekten önemli. Ethereum 2.0’ın faydalı çözümler sunacağına olan güvenimiz yüksek. Bu arada, yalnızca gelecekte değil, şu anda da kullanıcılarımızın çıkarlarına en iyi şekilde hizmet etmek istiyoruz."
Başka bir deyişle Musighi, ikinci katman çözümlerinin, Ethereum Side-chain’lerini ve hatta diğer katmanlar gibi başka ölçeklendirme seçenekleri olduğunu ve de Cross-chain uyumlu bir strateji benimsediğini de söylüyor. Ayrıca Balancer’ın yüksek GAS ücretlerini azaltmak amacıyla altcoin Polygon’u (ikinci katman çözümü) piyasaya sürdüğünü de belirtmekte fayda var. Musighi, projenin bu konudaki planlarını şu şekilde açıklıyor:
Bunlar şu anda üzerinde derin derin düşündüğümüz şeyler çünkü geleceğin nereye gidebileceğini ve pazarın ihtiyaçlarını mümkün olan en iyi şekilde nasıl karşılayabileceğimizi anlamak istiyoruz.
Aynı zamanda, 2021’in en sıcak trendlerinden biri olan Binance Smart Chain (BSC) hakkında ki görüşlerini ifade eden Musighi, BSC’yi Ethereum’a rakip olarak görmediğini, aksine “Mainchain’den bir miktar işlem hacmini boşaltarak aslında Ethereum’daki tıkanıklığın azaltılmasına yardımcı olduğunu” belirtiyor. Ek olarak Musighi, uzun vadede “en açık ve merkezi olmayan çözümleri” destekleyeceğini ve bu nedenle diğer daha merkezi Blockchain’lerden neden daha büyük resimle rekabet edemediğini, şu cümleyle özetliyor:
Yaparlarsa, gerçekleşmeyen büyük bir kullanıcı, proje, likidite ve Ethereum hacmi göçü göreceklerdi. Bu da size kusurlarıyla ve hatta büyümesi gereken alanlarıyla bile hala çok fazla değer sunduğunu söylemelidir.
Musighi son olarak, DeFi’nin yeteneklerinden bahsediyor
Musighi son olarak DeFi’lere değinirken, merkezsiz finansın kesinlikle gelecek olduğuna inanıyor. Ayrıca başkana yöneltilen, “sektörün en büyük zorluğu sizce nedir?” sorusuna, Musighi, “farklı ve çeşitli yeteneklerin sektöre kalması ve DeFi ürünlerinin daha bütünsel olarak erişilebilir ve daha bütünsel olarak daha sağlam hale getirilmesi, karşılaşacağımız en büyük zorluklardan” şeklinde gerçekçi bir yanıt veriyor.
Ek olarak yetenek, kriptoya aşinalık ve teknik bilginin yeteri kadar sektör çalışanlarının derinliğinde olmadığını belirten Musighi, sektörün zaman içerisinde gelişeceğini ve yeni fikirlerin hayat bulmasıyla, piyasanın daha fazla kabul edileceğini vurgulayarak sözlerini sonlandırıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.