Hisseli Tapu Alırken Neye Dikkat Etmelisiniz? Hisse Tapulu Tarla Alınır Mı? Ön Alım Hakkı Nedir, Hisseli Tapu Satışına İtiraz Süresi Nedir?
Yayınlanma:
Güncelleme:
Hisseli tapu almak, pek çok vatandaş açısından riskli olarak görülüyor. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar göz ardı edilmediğinde hisseli tapular, avantaj da yaratabiliyor. Peki, hisseli tapu alırken neye dikkat etmelisiniz? Hisse tapulu tarla alınır mı? Ön alım hakkı nedir, hisseli tapu satışına itiraz süresi nedir? İşte, konuyla ilgili tüm detaylar…

Bir mülkiyetin ortaklarının aleni bir şekilde yazmasına rağmen, hangi bölümün kime ait olduğunun belli olmadığı tapulara hisseli tapu deniyor. Bu da vatandaşların satış işlemlerinde birden fazla sorun ile karşılaşmasına neden oluyor.
Hisseli Tapu Alırken Neye Dikkat Etmelisiniz? Diğer mülkiyetlere göre avantajlı fiyatları ile cezbedici bir yanı olan hisseli tapu, pek çok kritere dikkat edilmesini zorunlu kılıyor. Öncelikli hisseli tapuda, gayrimenkullerin sahipleri gösterilse de hangi sahibin hangi bölüme sahip olduğu tapu üzerinde yer almıyor. Dolayısıyla bu durum mülkiyet üzerinde tam olarak ne yapılabileceğinin belirsizliğini genellikle doğuruyor. Öte yandan hisseli bir tapu alınırken tüm tapunun alınabilmesi için hissedarların her birinin onayı ve noterde olması gerekiyor, bu da daha çok kişi ile uğraşmak anlamına geliyor. Ayrıca, şufa hakkından doğan pek çok sorun hisseli tapuların daha sonra satışını zorlaştırabiliyor.
Hisse Tapulu Tarla Alınır Mı?
Hisseli tapu denilince gözü korkan vatandaşlar, “hisse tapulu arsa alınır mı?” sorusuna yanıt arıyor. Detaylı bir araştırma yaptıktan ve dikkat edilmesi gerekenlere önem verildikten sonra hisse tapulu arsa almanın herhangi bir riski bulunmuyor. Ancak satışının zorluğu ve nereyi alındığının öğrenilemiyor oluşu gibi dezavantajları nedeniyle hisse tapulu tarla emlak uzmanları tarafından bir yatırım aracı olarak pek tavsiye edilmiyor.
Ön Alım Hakkı Nedir, Hisseli Tapu Satışına İtiraz Süresi Nedir?
Hisseli tapu ile birlikte sıklıkla anılan önalım hakkı vatandaşların, “ön alım hakkı nedir, hisseli tapu satışına itiraz süresi nedir?” sorusu ile karşılık buluyor. Öncelikle önalım hakkı, diğer adıyla şufa; paylı mülkiyetten herhangi bir hissedarın kendine ait olan kısmı üçüncü bir kişiye satması halinde satış esnasında hissedarların öncelikli hale gelmesini ifade ediyor. Yani üç kişinin hissesi bulunan bir arsada bir kişi hakkını satışa çıkarmak isterse, diğer iki hissedar alım açısından hukuki olarak öncelikli hale geliyor. Öte yandan diğer hissedarlardan habersiz bir kişinin üçüncü bir kişiye satış yapması ise, hisseli tapu satışına itiraz süresini ortaya çıkarıyor. Bu süre satıştan itibaren iki yıl süre ile hissedarlarla tanıyor. İsteyen hissedarlar süreyi aşmamak kaydıyla konuyu mahkemeye taşıyabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.