Çin’in uygulamış olduğu katı kurallar çerçevesinde ülkede bitme noktasına gelen Bitcoin madenciliği lojistik ve mekan bulma sorunlarıyla karşı karşıya.
Ülkede faaliyet sürdüren hatırı sayılır birçok madencilik şirketinin bile zor günler yaşadığı şu günlerde küçük çaplı madencilik şirketlerinin tarihe karışacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Nitekim Amerika, Rusya ve Kazakistan gibi ülkelerin madencilere kucak açmış olmaları, söz konusu şirketlerin yaşadığı lojistik sorunlarını ortadan kaldırmaya yetmiyor. Neticede madencilik faaliyetlerini yürütmeyi sağlayan bilgisayarların temizlenip paketlenmesi ve ülke dışına çıkması bile aylarca sürebilir.
Dünya üzerindeki Bitcoin madenciliğinin %70’inin Çin’de yapıldığını hesaba katarsak ülke genelindeki yasakların söz konusu faaliyetleri mayıs ayından bu yana devasa düşürdüğü gerçeğiyle karşı karşıyayız.
Ülkedeki madencilik şirketlerinin çoğu kepenk indirmiş durumda bir kısmı ise düşük elektrik faturaları, uygun hava koşulları, hoşgörülü hükumet politikaları ve düşük maliyetli lojistik hizmetlerinin izini sürüyor.
Compass Mining’in yöneticilerinden Thomas Heller, madencilerin ülkenin çeşitli yerlerinde konuşlanmış makineleri toplamaları, test etmeleri, temizlemeleri, paketlemeleri, yurt dışına göndermeleri ve kurulumdan önce gümrükten geçmeleri gerektiğini göz önünde bulundurduğumuzda hiçbir madencilik şirketinin haziran veya temmuz aylarında çevrimiçi olmadığını/olamayacağını belirtti.
Hal böyle olunca da Çin’den göç eden madencilere kucak açan ülkeler yeterli hizmet verme noktasında kolları sıvamış durumdalar.
Moskova merkezli BitRiver, kendilerine gelen talebin bir kısmını karşılamak için yeni tesisler inşa etme ve var olan tesisleri genişletme planlarını hızlandırdıklarını açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.