Kiracılara Güzel, Ev Sahiplerine Kötü Haber! Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme uzatılıyor... Bakan Kurum Açıkladı!

Kiracılara Güzel, Ev Sahiplerine Kötü Haber! Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme uzatılıyor... Bakan Kurum Açıkladı!
Ev sahipleri ile kiracıların tartışmaları daha da artacak! Konut kira artış oranında uygulanan yüzde 25 sınır getiren uygulamasının 1 yıl daha uzatılacağının Çevre Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanmasının ardından gayrimenkulü kirada olan mülk sahiplerinin tepkisini çekerken, kiracılar tarafından memnuniyet ile karşılandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut kira artışlarında yapılan yüzde 25 sınırlamasının süresini uzatmayı planladıklarını duyurdu. Hatırlanacağı üzere, Temmuz 2021'de sona ermesi beklenen düzenleme zaten bir kez daha 2023 Temmuz'una kadar uzatılmıştı. Bakan Kurum, 2023'ün 7'nci ayından sonra bu düzenlemeyi daha da uzatacaklarını ve eğer piyasa şartlarında beklenenden yüksek bir ortalama varsa, vatandaşların korunmasını sağlayacaklarını belirtti.

Konut kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldığı düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda 2022 Haziran ayında kabul edilmişti. Bu düzenlemenin amacı, özellikle ekonomik zorluklar ve enflasyon nedeniyle mülk sahiplerinin kiracılardan talep edebileceği kira artış oranlarını dengelemek ve vatandaşların yükünü hafifletmeye yardımcı olmaktır. Süre uzatımıyla, hükümet bu düzenlemeyi sürdürerek vatandaşların korunmasına devam etmeyi amaçlamaktadır.

BİR TARAFI MEMNUN ETMEYEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

Kanunla konut kiralarına üst sınırlama getirilmesi ancak bir tarafı memnun ederken, diğer tarafın tepkisini çektiğini ifade eden şirket, "Kira artış oranına getirilen yüzde 25 sınırlaması adaleti sağlamıyor. Adalet, her iki tarafında rıza göstereceği bir yöntemi bulmaktır. Kira geliri ile geçinen veya ticaret yapan milyonlarca insan var. Bu ülkede yüzde 65 oranında mülk sahipliği söz konusu. Mülk sahiplerinin mülkiyetten doğan hakları var. Hali hazırda kiracı tahliye davaları genel davaları içerisinde birinci sıraya yükseldiği için ev sahibi kiracı ilişkileri çıkmaza sürüklenmiş durumda. Ev sahibi kendi evine geçmek için bile tahliye davası açmak zorunda kalıyor ve bu dava en erken 3 yılda neticeleniyor. Asıl fırsatçılar kiracılardır çünkü; tahliye davalarının uzun sürmesini fırsata çeviren kiracılar ne kirasını ödüyor ne de evi tahliye ediyor. Hükümetin gayrimenkul piyasasına yönelik aldığı her karar ya konut fiyatlarının fahiş oranlarda artışına ya da kiralık konut kıtlığına neden oldu. Kira artış oranını yüzde 25 ile sabitlemek barınma sorununu çözmeyeceği gibi kiralık konut kıtlığını daha artıracak. Bu uygulama yüzünden kimse evini kiraya vermeyecek ve önümüzdeki 2 yıllık süreçte Ankara’da kiralık konut bulmak neredeyse imkansız hale gelecek" görüşlerine yer verdi.

ekran-goruntusu-2023-04-22-223549-1682192340.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.