Ankara Valisi Ercan Topaca, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Törenine Katıldı
Törende Vali Yardımcısı Ali Sözen, Altındağ Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, İl Millî Eğitim Müdürü Turan Akpınar, Altındağ İlçe Millî Eğitim Müdürü Dr. Zülkarneyin Avcı, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler de bulundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan törende bir konuşma yapan Vali Topaca, 2018-2019 eğitim-öğretim döneminin hayırlar, başarılar getirmesini dileyerek şunları kaydetti: “Arkadaşlarıma, Öğretmen Abdullah kimdir, diye sordum. 1965 yılında bu arsayı bağışlayan bir öğretmen olduğunu söylediler. Öğretmen Abdullah’ı da bu vesileyle -bütün ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimiz de dâhil olmak üzere- rahmet, minnet ve şükranla yâd etmeyi bir borç biliyorum.”
Konuşmasında öğrencilere seslenen Vali Topaca, “Sizleri çok sevdiğimizi bilmenizi istiyoruz. Cumhurbaşkanımızdan bakanlarımıza, devlet adamlarımıza kadar herkes sizleri seviyor. Sizlerin üstüne titriyoruz. Sizlerin başarınız ve geleceğiniz için hep birlikte çalışıyoruz, hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz. Çünkü bu ülkenin geleceğini inşa edecek olan, gelecekte bu ülkenin sorumluluğunu üstlenecek olan; ülkemizin, milletimizin refahını, gelişmişliğini artıracak olan sizlersiniz. Sizlerin çok iyi yetişmeniz gerekiyor bu sorumlulukları yerine getirebilmek için. Dolayısıyla sizin için her türlü çalışmayı yapıyoruz.” diye konuştu.
Ankara’da yapılan 365 tane okulun toplam maliyetinin 4,5 milyar lira civarında olduğunu, 10.500-11.000 arası yeni derslik yapıldığını belirten Vali Topaca “Pırıl pırıl, tertemiz laboratuvarlarıyla, salonlarıyla, derslikleriyle bu okullar sizin için hazırlanıyor. Sizin geleceğiniz için hazırlanıyor. Sizin daha iyi yetişmeniz, daha iyi bir eğitim almanız için hazırlanıyor. Umarım bunun hakkını hepiniz vereceksiniz. Tabii nasıl vereceksiniz bunu? Daha çok çalışarak, daha çok üreterek, daha çok düşünerek, “Ülkemiz için ne yapabilirim?” sorusunu daima kendinize sorarak bu okulların hakkını, öğretmenlerimizin emeğinin hakkını, anne-babalarınızın sizin için çektiği sıkıntıların hakkını vereceksiniz. Bu, aslında bir vatan borcudur. Hepimiz için bu borç vardır. Bizler de aynı sizin gibi öğrenciydik. Zaman içesinde okuyorsunuz ve üniversiteyi bitiriyorsunuz. Ülkede ve ülke yönetiminde sorumluluk alıyorsunuz. Sizler de 15-20 yıl sonra bu ülkenin sorumluluğunu üstleneceksiniz. Bunun bilincinde olarak, bunun için kendinizi hazırlayarak insanlığa hizmet etmek maksadıyla kendinizi en güzel şekilde yetiştirmek gerekiyor. Bunun için daha çok okuyun. Yazmaktan kaçınmayın. Hatıralarınızı, gördüklerinizi, düşüncelerinizi mutlaka yazın. Ezberci olmayın. Mutlaka öğrenmek için, öğrendiğinizi hayatta kullanmak için çalışın. Arkadaşlarınızı sevin, sayın. Büyüklerinize saygılı olun. Öğretmenlerinizin dediklerini yapın. Adaleti savunun, iyilikleri savunun ki bu görevi en güzel şekilde yapabilesiniz.
Çok saygıdeğer öğretmen arkadaşlarım. Bizler en değerli varlıklarımızı işlenmek üzere sizlere emanet ediyoruz. Onları en güzel şekilde yetiştireceğinizden, onlara sahip çıkacağınızdan, onları kendi yavrularınızdan ayırmayacağınız konusunda tereddüdümüz yok. Sizlere güveniyoruz. Bu konuda yavrularımızı geleceğe iyi hazırlayalım. Artık dünya küçüldü. Her ne kadar yerel kültürler olsa da yerel değerler olsa da artık sorunlar küresel, çözümler küresel. Dolayısıyla çocuklarımızı millî ve manevi değerlerine sahip olacak şekilde, küresel sorunlara küresel çözüm üretecek şekilde yetiştirmenizi özellikle istirham ediyoruz. Onlar insanları sevmeli, onlar dünyaya ve insanlığa hizmet etme amacıyla yetişmeli. Onlar insanları ırkına, rengine, mezhebine, memleketine göre ayırt etmemeli. İnsanı insan olduğu için kucaklayacak bir kültürü, eğitimi onlara vermeliyiz. Bunu yapabildiğimiz takdirde ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılar, şu an birlikte çözmeye çalıştığımız problemler önemli ölçüde ortadan kalkacaktır. Dünyaya da barışın ve adaletin gelmesi konusunda şu an yaptığımızdan çok daha fazlasını yapabilir duruma geleceğiz.” dedi.
Vali Topaca konuşmasına şöyle devam etti: “Millî eğitimimizin temel ilkelerine uygun bir şekilde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milletimize hedef olarak verdiği ‘muasır medeniyet seviyesinin’ üstüne çıkma hedefini gerçekleştirecek şekilde onları yetiştirmenizi, şekillendirmenizi, yönlendirmenizi sizlerden istirham ediyoruz. Tabii bunları yaparken annelerin, babaların, velilerin desteği olmadan olmaz. Bunu hep birlikte yapmalıyız. Aslında bu, millî bir mücadeledir. Bu mücadele ne sadece öğretmenle ne sadece memurlarla veya sadece annelerle, babalarla olmaz. Bu hep birlikte sorunun bir tarafından tutmakla, sorunun çözümüne destek olmakla olur. Sizlerden ricamız çocuklarınızı lütfen izleyin. Okula gelişini gidişini, evdeki durumunu, çocuk dışarılarda ne ediyor, onu güzel bir şekilde takip ederek, onu zararlı alışkanlıklardan, kötü niyetli kişilerden koruyarak, hep birlikte okulunu da sevdirerek iyi bir insan olarak yetiştirme konusunda öğretmenlerimize okullarımıza yardımcı olalım. Onlar da sizin yardımcınız, bunu birlikte yapabiliriz. Sizin katkınız olmazsa devlet olarak bunu başaramayız. Dolayısıyla sizlerden okul idaresiyle öğretmenlerimizle daha yakın temas halinde olmanızı çocuğunuzun okuldaki durumunu dışarıdaki durumunu birlikte düzeltecek tedbirleri beraber alma arayışı içerisinde olmanızı özellikle istirham ediyoruz. Tabii okul müdürü ve öğretmenlerimizi de bu ilişkiyi geliştirmek ve kuvvetlendirmek için gerekli tedbirleri almaları konusunda rica ediyorum.”
Ankara’da 976 bin öğrenci olduğuna dikkat çeken Vali Ercan Topaca “Çok büyük bir kapasite. Bunların en güzel şekilde eğitilmesi, sınıflarda okullarda barındırılması, okullara taşınması, servis hizmetleri de dâhil olmak üzere hepsini devletimiz büyük bir fedakârlıkla yürütüyor. Bu konuda sizlerin de desteğini bekliyoruz. Şu an birçok okulumuzda derslik başına düşen öğrenci sayısı 30’ların üzerinde. Aynı şekilde sabah çok erken saatlerde çocuklarımız yollara düşüyor. Bunları ortadan kaldırmak için bu 365 okulun inşaatına başladık. Bugün itibariyle Ankara’nın değişik yerlerinde 1000’in üzerinde derslik, bu da demektir ki 50 civarında okulu bugün eğitim-öğretime açıyoruz. Bundan sonraki her ay ortalama 1000-1500 arası yeni dersliği eğitim öğretime açacağız. İnşaatları devam ediyor. Başlamadığımız bu 365 projeden çok az var. Bu projeler içerisinde çok sayıda spor salonu, atölye, yurt binası, pansiyon dâhil olmak üzere diğer eğitimi destekleyici birçok proje de var. Bunlar inşallah 2019-2020 eğitim öğretim yılının başına kadar milletimizin, çocuklarımızın ve Ankara’nın hizmetine sunmayı planlıyoruz. Bu konuda bir sıkıntımız yok.
Bu hususlarda desteklerinden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, o zaman başbakanlık görevini üstlenen şimdi ise Meclis Başkanımız Sayın Binali Yıldırım Beyefendi’ye, Millî Eğitim Bakanlarımız ki o dönem Millî Eğitim Bakanı olan İsmet Yılmaz Beyefendi’ye ve şu anki Millî Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk Beyefendi’ye de huzurunuzda teşekkürü bir borç biliyorum.” ifadelerini kullandı.
Okullar yapılırken planlanması, projelendirilmesi, ihalesi ve yapımının takip edilmesi gibi işlerin de önemli olduğunu vurgulayan Vali Topaca, bu konuda Valilik Yatırım Ve Koordinasyon Merkezindeki görevlilere, İl Millî Eğitim Müdürlüğü çalışanlarına, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye ve diğer Belediye Başkanlarına teşekkür ederek 2018-2019 eğitim-öğretim yılının çocuklarımıza, öğretmenlerimize, idarecilerimize, Ankara’mıza, ülkemize, milletimize hayırlar getirmesini, başarılar getirmesini diledi.
Altındağ Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, bu yıl ülke genelinde 18 milyon öğrenci ve bir milyon öğretmenle, Altındağ’da ise 70 bin küsur öğrenci ve 4.692 öğretmenle ders başı yapıldığını belirterek “Eğitim alt yapımızın iyileşmesi ile ilgili bu yıl 37 okulumuzun ihalesi tamamlanmış, bir okulumuzun ruhsat ve ihale işlemleri devam etmektedir. İnşallah eğitim alt yapımızın iyileşmesi ile beraber ortaöğretim ve üniversite sınavlarındaki başarımız artmaya devam edecektir. Bugün yaşadığımız sorunların temelinde eğitimsizlik yatar. Bütün bu sorunlar eğitimle aşılır. Eğitim olmazsa olmazımızdır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı geleceğin gereklerine göre yetiştirmek, onlara millî ve manevi değerlerimizi kazandırarak ülkemizin kalkınmasına yardımcı olacak bilgi ve becerilerle mücehhez kılmak için eğitime yönelik birçok yatırım yapılmaktadır. Genellikle en çok bütçenin ayrılması ve hayırsever vatandaşlarımızın yatırımlarıyla çocuklarımız geleceğe umutla bakmaktadır.
Değerli öğretmen arkadaşlarım, dün hızla değişmekte ve teknoloji baş döndürücü bir şekilde sürekli yenilenmektedir. İnsanların yetenekleri günden güne artmaktadır. Bu yeteneklere uygun insan yetiştirmek, sizlere düşen en önemli görevdir. Ezberci eğitimden ve eğitimi sınıf ve okulla sınırlı tutan anlayıştan uzaklaşmalıyız. Öncelikle düşünebilen, sorgulayabilen, demokrasiyi özümsemiş, etkin ve üretken olabilen, kendini geliştiren ve paylaşmayı bilebilen nesiller yetiştirmeliyiz. Büyük Önder Atatürk’ün dediği gibi ‘Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmenizi ister.’
Geleceğimizin teminatı sevgili öğrenciler, Başöğretmen Atatürk “Yükselen yeni nesil, istikbal sizin eseriniz olacaktır.” diyerek sizlere olan güvenini ve sizlerin omuzlarına sorumluluğu yüklemiştir. Hem kendiniz hem de toplumsal sorumluklarınız açısından şimdiden çok çalışmalısınız. Öğretmenlerinize karşı her zaman saygı duymalı ve sizleri okutabilmek için her şeyini seferber eden ailelerinize karşı sorumluluklarınızı unutmamalısınız.
Değerli veliler, eğitim ve öğretim sadece okulla sınırlı değildir. Çocuğunuzun başarısı sizin ve öğretmenlerimizin göstereceği ortak çalışmayla verimli olacaktır.
Değerli okul idarecileri, okulunuzdaki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin başarılı olabilmesi için gerekli tedbirleri artırmamız lazım. Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin problemleri ile yakından ilgilenmelisiniz. Öğretmen arkadaşlarımızla olan ilişkilerinizde problemleri çözmeye yönelik katılımcı ve demokratik bir yönetim şekli göstermelisiniz.” diye konuştu.
Sayın Karaömeroğlu, konuşmasının sonunda Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, 15 Temmuz gazi ve şehitlerimizi, ebediyete irtihal etmiş öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anarak 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yeni öğretim yılının hayırlar getirmesini diledi. Altındağ’da yapılan bütün eğitim yatırımlarına yerel yönetim olarak katkı sağladıklarını ifade eden Sayın Tiryaki “İnanıyoruz ki biz çocuklarımızı eğitirsek yarın onları daha güvenli bir ortama hazırlamış olacağız.” diye konuştu.
Veysel Tiryaki “Cumhuriyetin başkenti burası. Burada çocuklarımızı eğiteceğiz. Bu ülkenin kalbi ama maalesef yılların da ihmaliyle başta arsa derdi olmak üzere yeterince eğitim kurumu yapılamadığı için sınıflarımız çok kalabalık. Uzunca bir süredir “bu sayıyı nasıl azaltırız”ın gayreti içindeydik Belediye olarak. Ama -Sayın Vali’m burada, kendi huzurunda söylüyorum- on beş yıldır belediyedeyim, ilk defa son bir yıldır bu kadar okula, eğitime yatırım yapıldığını görüyorum.” dedi.
Altındağ’da sadece şu an görebildikleri alanda beş tane okul inşaatı olduğuna dikkat çeken Sayın Tiryaki şunları kaydetti: “Başta emeği geçen ilgililer olmak üzere Sayın Vali’mize huzurunuzda şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bir yıl içinde 37 okul Altındağ’a kazandırılmış olacak. Daha ihtiyaç olan yerlerde de arsa teminine gayret ediyoruz. Bu vesileyle burada yetişecek çocuklarımızın annesine, babasına, vatanına, memleketine hayırlı evlatlar olmasını temenni ediyor; memleketimize hayırlı günler diliyorum yüce Mevla’dan. Öğretmen arkadaşlarıma sağlık, afiyet temenni ediyorum.”
İl Millî Eğitim Müdürü Turan Akpınar da konuşmasına halk ozanı Âşık Veysel’in “Dünyanın en zengin aklını gördüm. Sermayesini sordum. Dedi ki okul.” sözüyle başlayarak şunları söyledi: “İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik aklı ve zekâsıdır. Fakat akıl kendiliğinden gelişemez. Aklı geliştiren, kullanılmasını öğreten, bilgilerle zenginleştiren okuldur. Çünkü okul, bir eğitim öğretim yuvasıdır. Sermayesi insan, görevi de insan yetiştirmektir.”
Ankara’da, 2868 okulda 776 bin 774 öğrenci, 71bin 980 öğretmen ve idareciyle 2018-2019 eğitim-öğretim yılına başlandığına değinen Sayın Akpınar “Eğitim-öğretim yılı boyunca heyecanımızı kaybetmeden sevgi, saygı ve hoşgörü çerçevesinde azim ve kararlılıkla çalışacağımıza ve başarılı bir yıl geçireceğimize inancım tamdır. İnanıyorum ki bu yıl birlikte yapacağımız çalışmalarla Ankara’mızı eğitim alanında ileri düzeye taşıyacağız. Bizler eğitimin sadece bir insanın hayatını değil, bir toplumun yaşam şeklini etkilediğinin bilincindeyiz. Cumhuriyetimizin kurusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi ‘Bir milleti hür, bağımsız, şanlı bir toplum olarak yaşatan da köleliğe, yoksulluğa düşüren de eğitimdir.’ Gelişmiş, huzurlu bir toplum her yönüyle iyi yetiştirilmiş bireylerden oluşur. Bunun için bizlere düşen görev, çocuklarımıza her yıl daha iyiye giden bir eğitim vermektir. Bu sorumluluğumuzun bilinciyle çalışıyoruz. Çocuklarımıza çağımızın imkânlarını en üst seviyede sunan eğitim ortamları sağlama gayreti içerisindeyiz.” dedi.
Konuşmasında öğrenciler, veliler ve öğretmenlere de seslenen Sayın Akpınar “Bir binanın okul olabilmesi için gerekli en önemli şey öğrencidir. En güzel okul bile öğrencisiz olduğunda anlamsızdır. Okulun amacı, var oluş amacı sizleri eğitim, öğretim ve hayata hazırlamaktır. Sizler eğitimin temel taşlarısınız. Bütün çabamız sizin için. Siz mutluysanız, siz eğitimliyseniz, sizler sağlıklıysanız bizler de mutluyuz. Değerli evlatlarımız, hiçbir başarıya çiçekli yollardan gidilemez. Emek harcamak lazım, disiplinli olmak ve çok çalışmak lazım. Başaracağınıza inanın, yorulduğunuzda ve pes ettiğinizde bu inanca sarılın ve yeniden başlayın. Hepinize sağlıklı ve başarılı bir eğitim-öğretim yılı diliyorum.
Kıymetli ana-babalar, ailenin çocuğuna olan ilgi ve desteğin ölçüsü, çocuğun sağlığı eğitimi başarısı aile hayatı ve toplumla olan iyi ilişkilere göre belirlenir. Başarılı yetiştirilen çocuk sabırlı olmayı, desteklenerek yetiştirilen çocuk güven duymayı, övülerek yetiştirilen çocuk takdir etmeyi, güven ortamında yetiştirilen çocuk ise kendinden emin olmayı öğrenir. Eğer çocuklarımız ve gençlerimiz bizim en kıymetli varlıklarımız ise onları koruyalım. Çocuklarımızın arkadaşlarını, gittikleri eğlence yerlerini, katıldıkları gurupları, evde nelerle meşgul olduklarını lütfen yakından takip edelim. Bu izleme dengeli, tutarlı, güler yüzlü, eğitim anlamlı bir izleme olmalıdır.
Değerli öğretmen arkadaşlarım, çocukların duygularına temas etmeden onları harekete geçiremeyiz. Duygularına temas etmediğimiz kişiye hiçbir şey öğretemeyiz. Geleceğin güvencesi, sağlam temellere dayalı bir eğitime sağlam bir eğitim ise öğretmene bağlıdır. Biz eğitimciler ülkemizin ve dünyamızın geleceğinin hazırlanmasında oynadığımız rolün önemini unutmamalı, bunun bilinci ve sorumluluğu ile çalışmalıyız. Bize emanet edilen evlatları, mesleğe başlarken duyduğumuz öğretme heyecanını hiç kaybetmeden modern çağın bilgi ve donatımı ile hoşgörü ve sevgi ile yetiştirmeliyiz. Sizlerin, ülkemizin geleceği olan çocukları için büyük bir özveri ile çalıştığınızı ve çalışacağınızı biliyorum. Sizlere başarılı ve sağlıklı bir eğitim öğretim yılı diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle 2018-2019 eğitim öğretim yılının ülkemize milletimize öğrencilerimize velilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Okul Müdürü Salim Dursun, yeni okul yapım çalışması nedeniyle Öğretmen Abdullah İlköğretim Okulu ve Gülpınar Şehit Fatih Korçam İlkokulunun birlikte faaliyet gösterdiğini, toplamda 1490 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek 2018-2019 eğitim-öğretim yılının vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını diledi.
Mehteran ve Altındağ Çocuk Sevenler Derneği İlkokulu Halk Oyunları Ekibinin gösterisinin de yapıldığı tören sonunda protokol mensupları tarafından okulun açılış kurdelesi kesildi ve ders başlama zili çalındı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.