İş Kazası Sonrası İş Görmezlik Parası Nasıl Alınır?
İş Kazası Sonrası İş Görmezlik Parası Nasıl Alınır?
İş kazası sonrası vatandaşların iş gücü kaybına uğramalarının ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı hastane ve hekimlerden alınan rapor ile rapor süresince maddi kayıplarının engellenmesi için verilen ödenek, geçici iş göremezlik ödendiğidir. Bu ödenek sadece iş kazaları için değil aynı zamanda; doğum, hastalık vb. durumlar içinde verilmektedir. İş görmezlik ödeneği şartları ve sürelerinin karşılanması halinde SGK tarafından anlaşmalı bankalar veya PTT üzerinden ödemeler yapılmaktadır.
Halk arasında rapor parası olarak da bilinen iş görmezlik ödeneği için gerekli ilk şart en az rapor tarihinden 1 yıl önceye ait toplam 90 günlük prim gün sayısına sahip olmaktır. Bu şartı sağlayan herkes SGK’ya beyanda bulunması halinde iş görmezlik ödeneği alabilir.
İş Görmezlik Ödeneği Nedir?
Rapor parası olarak da bilinen iş görmezlik ödeneği, sigortalı çalışanların herhangi bir iş kazası veya hatalık sonucu çalışma kaybına uğramaları ve bu süre zarfında maddi kayıplarının önüne geçilmesi adına ödenen bir yardım parasıdır. Uzman hekim tarafından verilen ve süresi 2 günden fazla olan sağlık raporları için vatandaşlar SGK’dan rapor parası talep edebilirler. 2 gün süreli sağlık raporlarında işyeri maaştan kesinti yapamayacağı için bu ödenek 3 gün ve sonrası için yapılmaktadır.
Rapor parası alınması için kanunlarda ve Sosyal Güvenlik Kanununda belirtilen şartların sağlanması gerekmektedir. İş göremezlik ödeneğine yapılan başvurular genellikle iş kazaları sonucu ortaya çıkmaktadır.
İş Görmezlik Ödeneği Alma Şartları Nelerdir?
İş görmezlik ödeneği (rapor parası) almak için kişilerin gerekli şartları sağlamaları gerekmektedir. Bu şartlar arasında en önemlisi rapor tarihinden önceki 1 yıl içinde 90 gün prim ödemesinin yapılmış olmasıdır. Bunun yanı sıra:
- Meslek hastalığı, iş kazası, hastalık, gebelik vb. hallerden dolayı uzman hekim raporunun olması,
- SGK tarafından görevli ve yetkili sağlık kurumu ve doktordan raporun alınmış olması,
- İş görmezlik bildiriminin SGK’ya kanuni süre içinde yapılmış olması,
- Kendi hesabına çalışan sigortalılar için geçmiş prim borcunun bulunmaması vb.
Şartları aranmaktadır. Bu koşulları sağlayan kişilerin iş görmezlik ödeneği almaları mümkündür. İş görmezlik ödeneği alma şartları sağlanması halinde hesaplama işlemleri kişinin son üç aylık brüt kazancı, yatarak veya ayakta tedavi şekli ve rapor süresine göre değişiklik göstermektedir.
İş Kazası Sonrası İş Görmezlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?
İş kazası sonrası rapor parasının alınması oldukça yaygındır. Rapor parası alma koşulları ve diğer tüm şartların sağlanması halinde SGK’ya gerekli bildirimler yapılmaktadır. İş görmezlik ödeneği için:
- 5 günlük süre içinde SGK ile anlaşmalı kurumdan alınan sağlık raporunun işverene/işyerine teslim edilmesi,
- İşveren tarafından raporun bildirilmesi ve
- SGK onayı ile
Rapor parası alınmaktadır. SGK tarafından onaylanan rapor parası kişilerin güncel cep telefonu adreslerine SMS ile bildirilmektedir. Burada temel şart kişinin kanuni süre içinde işverene raporu teslim etmesi ve SGK’ya işveren tarafından bildirim yapılmasıdır. Aksi takdirde cezai işlem uygulanır.
İş Görmezlik Ödeneği Sorgulama
4/A 4/B sigortalı çalışanların iş görmezlik ödeneği sürecini takip etmeleri için e-devlet sistemi üzerinden; SGK 4/A 4/B İş Görmezlik Ödemesi Görme sayfası üzerinden T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapması yeterlidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onay verilmesinin ardından SGK’ya tanımlı banka hesabı olan kişilerin bu hesaplarına ödemleri yapılmaktadır. Tanımlı banka hesabı olmayan kişiler için PTT şubeleri üzerinden ödeme gerçekleştirilir. 2 ay içinde PTT üzerinden paraların alınmaması halinde para SGK hesabına iade edilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.