Yargıtay’ın Aldığı Yeni Karara Göre Keyfi Rapor Alırsanız İşinizden Olabilirsiniz

Yargıtay’ın Aldığı Yeni Karara Göre Keyfi Rapor Alırsanız İşinizden Olabilirsiniz
Hasta olmadığı halde, sağlık raporu alarak kendisini hasta gibi gösteren işçi, işverenin durumu tespit etmesi üzerine, işinden oldu.

Hasta olmadığı halde, sağlık raporu alarak kendisini hasta gibi gösteren işçi, işverenin durumu tespit etmesi üzerine, işinden oldu. İşçinin işe iade davası açması ise Yargıtay’ın verdiği karar ile kabul olmadı.

Sık sık sağlık raporu alan ve işe devamsızlık gösteren, İstanbul’da yükleme işçisi olarak çalışan vatandaşa mahkemeden kötü haber geldi. İş Mahkemesi işvereni haklı gördü. İş verenin haklı görülmesinin üzerine, davacı işçi, mahkemeye feshin geçersiz olduğunu ve işe geri alınmak istediğini belirtti. Davalı ise bu durumda davacının iş yapmamak için sağlık raporu alarak, devamlı işten kaytardığını, iş yerinin genel iş akışını bozduğunu öne sürdü. Tarafları dinleyen mahkeme, davanın reddine karar verdi.

Yargıtay’ın Aldığı Yeni Karara Göre Keyfi Rapor Alırsanız İşinizden Olabilirsiniz

Davanın reddedilmesiyle, tarafın avukatları mahkeme tarafından alınan karara istinaf için başvuruda bulundu. İstinaf başvurusundan sonra 32. Hukuk Dairesi avukatın isteğini kabul etti. İşçinin işe geri iadesine karar verildi. İade kararına davalının avukatı temyiz istedi. Böylece olay Yargıtay mahkemelerine taşınmış oldu.

Temyiz başvurusundan sonra Yargıtay 9. Hukuk Dairesi konu hakkında emsal bir karara imza attı. Alınan karara göre, İş Hukuku Kanunu’nun 25. Maddesine dayanarak, davacının kasten yasal olmayan yollardan devamsızlık yapmasından dolayı, işe geri iadesinin mümkün olamayacağı belirtildi. Böylece 32. Hukuk Dairesi’nin almış olduğu karar düşürülmüş oldu.

Kararın devamında; işçilerin sık sık rapor alma halinde işçinin işçiden faydalanamayacağı belirtildi. Bu şekilde rapor alan işçilerin iş yerinde olumsuzluklara yol açacağının altı çizildi. Davacının haklı sebebi olmadan iş akışını bozmasının, işveren tarafından kabul edilemeyeceği öne sürüldü.

Karar Bölge Adliye Mahkemesi’nin temyiz edilen kararının bozulması ile ortadan kaldırılmış oldu. Oy birliği ile bozulan kararda İş Kanunu’nun 20 maddesi öne sürüldü. Bu nedenle sağlık raporları haklı gerekçe ile alınmalı, alınan raporlar ile çalışılan iş yerinin düzeni bozulmamalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.