Yargıtay Okul Taksiti ve Eğitim Masrafları Hakkında Emsal Karara İmza Attı
Nafaka düzenlemesine yönelik Yargıtay yeni bir karar aldı. Alınan karara göre artık okul taksiti ve eğitim masraflarının nafakadan sayılmaması gerektiği belirtildi. 2010 yılında görülen mahkemede nafaka bedeli yerine çocukların özel okul taksitlerinin ödenmesi, Yargıtay’ın bu kararı almasına sebep oldu.
İHA’nın yaptığı göre, 2010 yılında bir çift şiddetli geçimsizlik yaşadığı gerekçesiyle boşandı. Koca, mahkeme tarafından, boşandığı eşine 3 bin TL tedbir ve yoksulluk, ortak çocukları için ise, 3’er Bin TL nafaka ödenmesi gerektiğini belirtti. Koca ise, nafaka bedelini ödemek yerine, okul taksitlerini ödedi.
Eski eş, koca hakkında nafaka bedelini ödemediği gerekçesi ile icra takibi başlattı. Mahkeme tarafında okul taksiti bedelinin nafakadan sayılmamasına baba tepki gösterdi. Öfkeli baba, nafaka bedelinin okul taksiti bedelinden daha az olduğunu söyledi ve bu bedelin nafaka bedeli yerine geçmesi gerektiğinin talebinde bulundu. Babanın dava açması ile birlikte, konu böylece yargıya taşınmış oldu.
Yargıtay Okul Taksitlerinin Nafaka Kapsamında Değerlendirilemeyeceğine Hükmetti
İlk derece mahkemesinin aldığı karara göre, baba haklı bulundu. Fakat durum yinede Yargıtay Mahkemeleri’ne taşındı. Dava Yargıtay tarafından incelendiğinde baba haksız bulundu. Yargıtay konuyla ilgili aldığı kararda okul taksitlerinin nafaka bedelinden sayılamayacağını belirtti.
Nafaka Nedir?
Nafaka bedeli, bir kimsenin geçindirmekle yükümlüğü olduğu kişilere bağlanan aylıktır. Bu aylığın ödenme amacı ailenin ve toplumun korunmasıdır. Nafakanın kabul edilmesi için, eşler lehine boşanma davasının sonuçlanmış olması gerekir. Nafaka hem boşanma davası sonrası, hem de boşanma davasından bağımsız şekilde talep edilebilmektedir. Nafakanın talebi eş için olabileceği gibi, müşterek çocuklar ve kardeşler için de olabilir.
Nafaka ödenmesine Aile Mahkemeleri karar verir. Amaç eşlerin ve çocukların mağdur olmalarının önüne geçmektir. Eğer boşanma davası hala devam ederken nafaka ödenmesi kararlaştırılmışsa bu tedbir nafakasıdır ve ara kararla hükmedilmesi gerekir. Eğer nafaka boşanma davası sonrasında veriliyorsa iştirak, eğer yalnızca çocuklar için nafaka verilmesi söz konusuysa yoksulluk nafakası olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.