Google 21 yaşını kutluyor! Google ne zaman, kim tarafından kuruldu?

Google 21 yaşını kutluyor! Google ne zaman, kim tarafından kuruldu?
Dünyaca ünlü arama motoru Google, kullanıcılarına sürpriz yaparak, 21. yaş gününe özel bir doodle hazırladı. Google'nin yaş gününe özel hazırladığı doodle'ı gören kullanıcılar Google hakkında araştırma yapmaya başladılar. Peki, Google ne zaman kuruldu? Kurucusu kimdir? İşte Google'ın kuruluş hikayesi...

Google yaş gününü doodle ile kutladı! Google ne zaman kuruldu? Kurucusu kimdir?

Özel günlerde hazırladığı doodle'lara yenisini ekleyen Google bu defa kendi yaş gününü kutladı. Peki, Google ne zaman nasıl kuruldu? İşte, Goole'ın kuruluş hikayesi ve merak edilenler.

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, kuruluşunun 21. yaş gününü kutlayarak kullanıcılarına gece yarısı bir sürpriz yaptı. Türkiye'de de yaygın olarak kullanınlan Google, bundan 21 yıl önce kuruldu.

4 Eylül 1998 yılında özel bir şirket olarak açılan Google; 2004 yılında halka arz edildi. Peki, dünyanın bir numaralı arama motoru Google’ın hikayesi nasıl başladı? Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletinde bulunan dünyaca ünlü Stanford Üniversitesi’nde Google'ın kurucuları Brin ve Page, birbirinden habersiz doktora programına başlamıştı. Google'ın hikayesi ise bu doktora programı esnasında, Brin ve Page'in bir proje üzerinde çalışmasıyla başlıyor. 

GOOGLE NEDİR?

Google Inc. (NASDAQ: GOOG), internet araması, çevrim içi bilgi dağıtımı, Reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketidir. İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirir, ek olarak bunlara ev sahipliği yapar. Kârının büyük kısmını AdWords programı aracılığıyla reklamlardan elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada kurulmuştur. İkili, sık sık "Google Guys" olarak anılmaktadır.

GOOGLE NE ZAMAN KURULDU?

Google'ın kuruluş süreci 1996 Ocak ayında Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencileri olan Larry Page ve Sergey Brin'in araştırma projesiyle başladı.

Geleneksel arama motorlarıyla yapılan aramalarda, sonuçlar; aranan terimlerin sayfada kaç kez görüldüğü mantığıyla sıralanıyordu, ancak Google siteler arası ilişkilerin analizi konusunda çok daha elverişli iki sistem kuramı ortaya koydu. Bu yeni teknolojiye PageRank adı veriliyordu, bu sisteme göre sayfa dizinlerinin orijinal site ile olan bağlantı dönüşümleri belirlenerek; siteler, gösterilen ilgiye göre sıralanıyordu.
Küçük bir arama motoru olan ve Robin Li tarafından IDD Bilişim Hizmetleri adına geliştirilen "RankDex", zaten 1996'dan beri site puanlaması ve sayfa sıralaması için benzer bir strateji kullanmaktaydı. RankDex, patentliydi ve Li'nin Çin'de kurulmuş olduğu Baidu adını taşıyan arama motoru bu sistemle çalışıyordu.

Page ve Brin yeni oluşturdukları arama motoruna ilk olarak "BackRub" ismini koymuştu, çünkü siteler için geri bağlantıların kontrol edilmesinin önemini tahmin edebiliyorlardı. Ancak daha sonra, "googol" sözcüğü üzerinde orijinal bir imlâ değişikliği yapılarak, bu arama motoru Google olarak adlandırıldı, Google arama motoruyla insanlara büyük bir bilgi kaynağının sunulduğunu belirtmek için bu isim konulmuştu, çünkü googol on üzeri yüz rakamını ifade ediyordu.[Başlangıçta Google; Stanford Üniversitesi'nin alt-alan adı olarak google.stanford.edu alan adını kullandı.

Bugün kullandığı alan adını 15 Eylül 1997'de etkinleştirdi ve 4 Eylül 1998'de Google şirketi resmen kuruldu. Şirket merkezi arkadaşları Susan Wojcicki'nin Menlo Park, Kaliforniya'da bulunan garajı olarak belirlendi. Stanford Üniversitesi'nde doktora yapan bir öğrenci olan Craig Silverstein, ilk çalışan olarak işe alındı. Bir yıl önceki rakam olan 931 milyon tekil ziyaretçi sayısındaki yüzde 8.4'lük bir artışla, 2001 Mayıs ayında; Google'nin tekil ziyaretçi sayısı ilk kez 1 milyarı buldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.