Tahin, susam tohumlarının öğütülmesiyle elde edilen bir yiyecektir. Susam tohumları öğütülerek yağlarından ayrıştırılır ve pürüzsüz bir kıvam elde edilene kadar öğütülür. Bu süreç sonucunda elde edilen ürüne tahin denir.
Tahin, Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Yoğurtlu mezelerde, salatalarda, çorbalarda, tatlılarda ve özellikle humus gibi yiyeceklerin yapımında sıkça kullanılır. Ayrıca tahin, bazı çikolata, helva ve enerji barları gibi gıda ürünlerinde de kullanılır.
Tahin, besleyici bir profil sunar. Susam tohumları, protein, lif, sağlıklı yağlar (özellikle tekli doymamış yağlar), kalsiyum, demir, magnezyum ve B vitaminleri gibi çeşitli besin maddelerini içerir. Aynı zamanda tahin, susam tohumlarının karakteristik tadını ve kremamsı dokusunu taşır.
Tahin, genellikle cam kavanozlarda veya plastik ambalajlarda satılır ve uzun süre dayanabilen bir üründür. Soğuk ortamlarda saklanması önerilir ve açıldıktan sonra buzdolabında saklanabilir.
Tahin, sağlıklı yağlar, protein ve çeşitli besin maddeleri içeren bir alternatif olarak beslenmeye katkıda bulunabilir. Ancak kalori yoğun bir gıda olduğu için miktarına dikkat etmek önemlidir. Alerjik reaksiyonlara eğilimli olanlar veya susam alerjisi olanlar tahinden kaçınmalıdır.
Özellikle vücut bağışıklığı konusunda çok etkili bir gıda olmasından dolayı koronavirüs salgını sırasında en çok tercih edilmesi gereken ürün olarak bilinir. Peki, bu kadar faydalı bir ürün tahin neden yapılır, faydaları nelerdir, hangi bitkiden yapılır, zararları var mı, zararları nelerdir? İşte, tahin hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.