Aleyna Algın

Aleyna Algın

Anayasa’nın İlk 4 Maddesi Nedir?

Anayasa’nın İlk 4 Maddesi Nedir? Anayasa’nın Değiştirilemez Maddeleri Nelerdir? Anayasamızın ilk dört maddesi kesinlikle değiştirilmesi yasak olan maddelerdir. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan; TBMM kapsamında grup toplantısı sırasında gündem ile ilgili çarpıcı açıklamalara yer verdi ve Anayasa’nın ilk dört maddesi hakkında düşüncelere değindi. Yaptığı açıklama sırasında; 'Biz yeni anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor 'Gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz.' Sözlerine yer vermesi ardında büyük bir merak uyandırdı. PKK gündeminde son zamanlarda yer alan siyasi yapıya göz kırpma durumlarına değinen Cumhurbaşkanı ardından Anayasa en merak edilenler arasında yer aldı. Peki, Anayasa’nın ilk dört maddesi nedir, nerelere yer verilir? Anayasa’nın değiştirilemez düzeyde olan maddeleri nelerdir? Sizler için Anayasa’nın ilk dört maddesi hakkında merak edilen tüm detayları derledik. İşte, merak edilenler…

Anayasa Nedir?

Anayasa nedir diye incelenecek olduğu zaman ülke üzerinde gözlenen egemenlik haklarının kullanımı için yetkilerin içerisinde belirtildiği şekli ile devlete verildiğine dair toplumsal sözleşme olarak açıklanabilir. Hans Kelsen’in normlar hiyerarşisi ile ilişkisine bakılacak olduğu zaman diğer tüm hukuki kurallardan ve yapılardan daha üstün olarak yer alır. Hiçbir kanun ve yapı anayasanın aykırısı bir şekilde yer alamaz. Devlet üzerindeki temek örgüt yapılarının kurulmasından önemli organlarını ve işleyişlerini belirlemede etkilidir. Fakat temel hak ve özgürlükleri tespit ederken sınırları çizen metinler bütünü olarak bilinir.

Anayasa’nın İlk Dört Maddesi Nedir?

Anayasa’nın ilk dört maddesi her ne olursa olsun değiştirilmez kurallar bütünü olarak gözlenmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı son açıklama ardından ilk dört maddenin ne olduğu merak edilmektedir. İşte, Anayasa’da yer alan ilk dört madde…

Madde 1

Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2

Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 3

Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.

Madde 4

 Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aleyna Algın Arşivi