Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin daha sağlıklı gıdalar tüketebilmesi için denetimlerini sürdürüyor. Öte yandan verilen talimatlar da üretim sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasında etkili oluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ile lahmacun ve börek imalatına ilişkin yeni talimat gönderdi. Bu talimata göre üretim, etiket bilgisinin ve beyanının dışında olan malzemelerle yapılamayacak. Etiket beyanı dışında kalan etler ve sakatatlar, yiyeceklere karıştırılmayacak. Ekonomi Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım, eski ve yeni talimatı karşılaştırdı. Kanatlı eti ve sakatatı tespit edilenlerin tağşiş değerlendirilemeyeceğini ifade etti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YENİ TALİMATTA YER ALAN MADDELER
Yeni talimatta pide, lahmacun ve börek gibi yiyeceklerin üretiminde etiket bilgisinin dışında etler ve sakatatlar karıştırılamayacağı ifade edildi. Buna göre sığır, koyun ve keçi eti karıştırılabilir. Ancak kırmızı ve beyaz et karıştırılamıyor.
Eğer farklı bir et kullanılacaksa bunun menüde belirtilmesi gerekiyor. Örneğin menüde tavuklu pide ya da börek şeklinde ifade yer almalıdır. Yani hazırlanan yemeğin içeriği ile ilgili tüketiciye net bir bilgi verilmesi gerekiyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
NUMUNE ALIMI SÜRECEK
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre lahmacun, pide ve mantı gibi yiyeceklerin imalatında kullanılan harç malzemesinden numune alınmaya devam edilecek. Bu kontroller ile harç malzemesinin içerisinde kanatlı eti olup olmadığı anlaşılacak.
Numune alım işlemleri, ürünlerin üretimi için hazırlanan harçtan alınacak. Harcın tükenmesi halinde numune son ürün üzerinden alınacak. Numune alım işlemleri sırasında alımın nasıl yapıldığı, rapor üzerinden belirtilecek. Un, yağ, süt ve peynir gibi ürünlerden alınan numunelerin türe göre belirlenen kodekse uygun olması gerekiyor. Denetimler her işletmeden rutin olarak yapılacağı için işletme yetkililerine konu hakkında gerekli bilgilerin verilmesi de isteniyor.
Yapılan denetimler ve alınan numuneler sayesinde tüketicilerin karşısına daha sağlıklı gıdalar çıkıyor. Böylece sağlıksız bir şekilde hazırlanan yiyeceklerle karşılaşılmıyor.