Binlerce vatandaş, yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte, paralarının değerini korumak için yatırım varlıklarına yöneldi. Bu yönelmeler ile birlikte özellikle değerli metallerde 2020 yılında muazzam bir değer artışı yaşandı. Tüm dünyada değerli metal fiyatları 2020 yılını “altın çağı” olarak geride bıraktı. Yurtiçinde de bu duruma paralel olarak hem altın, hem gümüş hem de dolar fiyatları çok üst seviyelere geldi ve her biri tarihi rekorlarını gördü.
Gram altın 2020 yılında 540 TL’yi, gram gümüş 7,05 TL’yi ve dolar/TL de 8,58 TL’yi gördü. Bu fiyatlar, vatandaşların yatırım araçlarına olan talebinden dolayı bu seviyelere kadar yükseldi. Fakat yatırım varlıklarında her zaman bir risk vardır. Zira küresel anlamda yaşanan gelişmelere bağlı olarak her yatırım varlığının fiyatında artış yaşandığı gibi, yine aynı şekilde yaşanan bazı gelişmeler ile birlikte varlıkların değerlerinde azalmalar olabiliyor.
Buna borsa da dahil olmak üzere, birçok yatırım varlığı 2020 yılında sert dalgalanmalar yaşayarak zaman zaman yatırımcılarını sevindirdi, zaman zaman da yatırımcılarını üzdü. Bununla birlikte birçok vatandaş, yatırım varlıklarına alternatif aramaya başladı ve vatandaşlar en çok da gündemine risksiz yatırım araçlarını aldı. Bununla birlikte vatandaşların ilk tercihi bankalarda açılan mevduat hesapları oldu.
Elinde birikim bulunan, tasarruf yapan ve elindeki parayı banka mevduat hesaplarına yatıran vatandaşlar, risk olmadığı için buradan garanti kazanç sağlıyor. Öte yandan paranın bankada tutulması ise ayrıca güven veriyor. Bu sebeple birçok vatandaş, bankaların mevduat hesaplarını araştırıyor.
Her banka kendi şartları altında yatırım adına mevduat hesabı hizmeti sağlıyor fakat her bankanın kuralları ve şartları değişiklik gösterebiliyor. Buna göre bazı bankalar daha yüksek faiz oranı verirken bazı bankalar daha az faiz oranı sağlıyor. Buna göre hangi banka yıllık bazda ne kadar faiz oranı veriyor ve ne kadar net kazanç sunuyor, birlikte bakalım.
Bankaların Yıllık Faiz Oranları ve Verdiği Net Kazançları
Elinde birikim olan birçok vatandaş, bankaların sağladığı yıllık faiz oranlarını ve yıllık net kazançlarını araştırıyor. Buna göre bazı bankaların, yıllık bazda 10 bin TL yatırım için sağladığı yıllık faiz oranı ve yıllık net kazançları şöyle:
· ING Bank %18,00 faiz oranı ile yıllık 1.746,00 TL net kazanç sağlıyor
· Odeabank %16,50 faiz oranı ile yıllık 1.600,50 TL net kazanç sağlıyor
· Burgan Bank %17,50 faiz oranı ile yıllık 1.697,50 TL net kazanç sağlıyor
· Fibabanka %13,50 faiz oranı ile yıllık 1.309,50 TL net kazanç sağlıyor
· Alternatif Bank %12,00 faiz oranı ile yıllık 1.164,00 TL net kazanç sağlıyor
· Vakıfbank %16,50 faiz oranı ile yıllık 1.600,50 TL net kazanç sağlıyor
· Halkbank %15,50 faiz oranı ile yıllık 1.503,50 TL net kazanç sağlıyor