Müslüman vatandaşlar kredi çekerken ya da borç alıp verirken faiz uygulamalarından uzak durmaya çalışmaktadır. Herhangi birine verilen ana paranın geri alınırken üzerine belli bir miktar ilave edilmesi olarak bilinen faizin İslam dininde neden günah olduğu ise araştırılmaya devam edilmektedir. Bilindiği gibi Türkiye’de daha önceki senelerde faiz kavramı birçok cuma hutbesinin de gündeminde yer almıştır. Faiz kavramının haram kabul edilmesindeki sebeple ilgili ayrıntılar ise haberimizdedir.
Faiz İslam Dinindeki Hak Kavramına Aykırıdır
İslam dininde gerek kişiler arası borç ilişkilerinde gerekse banka kredilerinde faiz uygulaması haram olarak kabul edilmektedir. Faizin haram olarak kabul edilmesinin altındaki en önemli neden ise İslam dinindeki hak kavramına aykırı olmasıdır. İslam dininde bu dünyanın fani olduğu ve ahirette malın nereden gelip nasıl harcandığının sorulacağı ifade ediliyor. Ahirette mal ile ilgili hesap sorulacağı belirtilirken, Müslümanlar başta faiz olmak üzere haksız kazançtan uzak durmaları gerektiği noktasında uyarılmaktadırlar.
İslam dininde faizin haksız kazanç olduğu çünkü emek ve alın teri dökmeden kazanılan bir kazanç olduğu vurgulanmaktadır. İslam dinine göre emek vermeden elde edilen kazançların tamamı haksız kazançtır ve bu haksız kazancın başında da faiz gelmektedir. İslam dininin hukuk ve ahlak sistemindeki hak kavramına aykırı olduğu açıklanan faiz, kul hakkını hiçe sayar ve aldatmacadır. İslam dininde faiz alan kişinin kazanıyorum sanırken aslında kaybettiği belirtilmektedir. Faizin toplumları felakete sürüklediği ve iflas, intihar gibi kötülükleri getirdiği açıklanır. İslam dininde emek vermeden elde edilen ve hak kavramına aykırı olan faiz bu nedenlerle haramdır.