Eski dönemlerde sık gerçekleştirilen faaliyetlerden biri olan ve beraber kar topu oynayan çocuklar arasında sık görülen kar topu yeme alışkanlığının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu merak ediliyor. Bununla beraber toplum arasında yaygın olarak bilindiği gibi ilk yağan karın neden yenmeyeceği de merak ediliyor.
Kar yenmesi ile ilgili birçok sorunun Türkiye’de de gündeme gelmeye devam ettiği bugünlerde McGill Üniversitesi uzmanları ise konu ile ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Yapılan araştırmaya göre kar yemenin düşüldüğü gibi sağlıklı olmadığı ortaya konurken, ayrıntılar da kamuoyu ile paylaşıldı.
Uzmanlar Kar Yemenin Fayda ve Zararlarını AçıkladıMcGill Üniversitesi araştırmacıları özellikle kış dönemlerinde sürekli gündeme gelen kar yemenin faydaları ve zararları ile ilgili yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Kar yemenin sağlık için zararlı olduğunu belirtildiği açıklamada, karın havada dolaşan kirleticileri üzerinde topladığı dolayısıyla da zararlı olduğu açıklandı.Araştırmacılar özellikle kentlerde kar kristallerinin araba egzozlarından çıkan zararlı maddeleri ve kirleticileri tutabilecek zerrecikler olduğunu ve bu sebeple şehirlerde kar yemenin daha zararlı olduğunu belirtti. Kırsal alanda kar yemenin görece daha sağlıklı olduğunu belirten araştırmacılar ise kırsal alanda kar yemenin kentteki kadar tehlikeli olmadığını ancak bu durumun karın nasıl biriktiği ile ilgili olduğunu belirtiyor. Kırsal alanlarda gübreleme ve ilaçların kullanılmasının da kar yemeyi tehlikeli hale getirdiğini belirten uzmanlar rüzgarlı havalarda da kara kirleticilerin bulaştığını aktarıyor.
İlk Yağan Kar Neden Yenmez, Nasıl Bir Etkisi Var?Uzmanların değindiği diğer konu ise karın birikme şekli oldu. İlk yağan karın kirleticileri toplama açısından daha tehlikeli olduğunu belirten araştırmacılar, kar yağdıkça havanın temizlendiğini bu sebeple sonradan yağan karın yenmesinin daha az riskli olduğunu açıkladı.