Bursa’da bir fabrikada çalışan işçi amirlerinin emirlerine uymadığı, kapalı alanda sigara içtiği, çalışırken cep telefonu kullandığı ve iş güvenliğini tehlikeye attığı gibi gerekçeler nedeni ile tazminatsız şekilde işten kovuldu. 6 yıldır çalıştığı fabrikadan tazminatsız şekilde çıkarılan işçi, haksız nedenlerle işten çıkarıldığı gerekçesi ile işçi mahkemesinin yolunu tuttu. Fesih iddianamesindeki olaylarının büyük kısmının doğru olmadığını iddia eden işçi, iddia edildiği gibi 18 günlük rapor almadığını, hiç hasta olmamasının mümkün olmadığını ve iddianamedeki olayları yalan olduğunu iddia ederek, kıdem ve tazminat alacakları ile beraber işçi alacaklarının da tahsil edilmesine istedi.
Birinci Derece Mahkeme Davanın Reddine Karar Verdiİşçinin tazminat ve kıdem alacaklarının tahsili için işçi mahkemesine başvuru yapması üzerine, mahkemede savunma yapan işveren ise davacının iş akdinin haklı nedenlerle İş Kanununa uygun şekilde fes edildiğini belirtti. Davacının çok kez devamsızlık yaptığını, hatalı üretime neden olduğunu, amirlerinin emirlerini yerine getirmediğini, yazılı ve sözlü uyarılara rağmen defalarca kapalı alanda sigara içtiğini iddia eden işveren, uyarıları rağmen davacının mesai saatlerinde telefonla konuştuğunu ve sürekli sosyal medya hesabından paylaşım yaptığını belirtti. İşveren davacının mesai saatleri içerisinde sürekli telefonla meşgul olduğunu ve sosyal medya kullanımı ile iş güvenliğini tehlikeye attığını açıkladı. Davacıdan yazılı savunma talep edildiğini ancak davacının buna tenezzül etmediğini ve iş yerini terk ettiğini iddia eden işveren davanın reddini talep etti. Mahkemenin davanın reddine karar vermesi ile işçi temyize gitti. Yargıtay’a taşınan davadan ise emsal karar çıktı.
Yargıtay Kıdem ve Tazminat Ödenmesini Kabul EttiYargıtay dava ile ilgili kararında işverenin işçinin yerine getirmediği sorumlulukları ile ilgili uyarılarda bulunduğunun görülmesi ile beraber işçinin bu sorumlulukları yerine getirmeme noktasında direngen davranmadığını, yapmamakta ısrarcı olmadığını belirtti. Bunun yanı sıra davacının telefon kullanımı ile ilgili yazılı belgeler düzenlenmiş olsa dahi işçinin iş güvenliğini tehlikeye attığına dair bir kanıt olmadığını belirten Yargıtay, kıdem ve tazminat ödemlerinin yapılması gerektiğini belirterek, emsal bir karara imza attı.