Aşıda Öncelik, KÇÖ’de Uzatma Bekliyoruz
Ankara’daki üç büyük OSB’de faaliyet gösteren sanayicilerin çatı kuruluşlarından olan ORSİAD, kısa çalışma ödeneğinin mart sonundan haziran ayına uzatılmasını, aşılamada ise OSB’lere öncelik tanınmasını beklediklerini bildirdi.
OSTİM, İvedik ve Sincan Organize Sanayi Bölgeleri’nde örgütlü OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) tarafından salgın sürecine ilişkin bir açıklama yapıldı. ORSİAD Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Başkan Levent Çamur, pandemide üreten kesime nefes aldıran Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ)’nin, 31 Mart 2021 tarihinde sona ereceğini anımsattı. Hem üretimin devamlılığı hem istihdamın sürdürülebilir olabilmesi adına uygulamaya konulan Kısa Çalışma Ödeneği’nin, süreçte alınan en önemli kararlardan biri olduğunun altını çizen Başkan Çamur, “Aksi halde reel sektörde büyük bir kaos olabilir, üretimde ve istihdamda ciddi aksama ve kayıplar yaşanabilirdi” dedi.
Kobi’ler İçin Devamlılığı Önemli
ORSİAD Başkanı Levent Çamur, pandeminin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin devam ettiği bir dönemde Kısa Çalışma Ödeneği’nin devamlılığına şiddetle ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı. Ödeneğin 31 Mart 2021 tarihinde değil en az önümüzdeki haziran ayı sonuna kadar devam etmesi gerektiğini kaydeden Başkan Çamur, “Özellikle KOBİ statüsündeki işletmeler açısından KÇÖ’nün devamlılığı çok önemlidir. KÇÖ ile birlikte işten çıkarma yasağının kalkması halinde işten çıkarmaların başlaması, işten çıkarma yasağının devam etmesi halinde ise işverene ciddi mali yük getirmesi olasıdır. Dolayısıyla ödeneğin süresinin uzatılması, üreten kesimin ortak beklentisidir” şeklinde konuştu.
Büyük OSB’lerde Aşı Başlamalıdır
ORSİAD Başkanı Levent Çamur, aşı çalışmalarına ilişkin de iş dünyasının beklentilerini dile getirdi. Üretimin merkezi, insan sirkülasyonunun en yoğun olduğu OSB’lerde çalışanlara aşı çalışmalarında öncelik verilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Çamur, şöyle devam etti:
“Bu sayede hem çarklar dönmeye devam edecek, hem virüsün yayılımı büyük oranda engellenmiş olacaktır. Ankara, İstanbul, Kocaeli, İzmir gibi sanayi yoğun illerde, çalışan sayısı ve üretim kapasitesi yüksek sanayi bölgelerinde aşılama çalışmalarına mutlak surette bir an evvel başlanmalıdır.”