İçecek Alışkanlıklarımız Dişlerimize Zarar Verebilir Mi?
Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin dişleriniz üzerinde bir etkisi vardır. Bazı içecekler sadece dişlerinizi lekelemekle kalmaz diş minesini yumuşatabilir. Buda dişlerinizi hem daha hassas hem de daha kolay çürümesine sebep olur. Daha sağlıklı bir yaşam sürmeye çalışıyorsanız içtiklerinizin dişlerinize nasıl zarar verebileceğini ve bunun yerine neyin daha iyi olabileceğini keşfedin.
Soda Dişe Zarar Verir Mı?
Sodanın masum ve yararlı olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçek şu ki özeliklerde meyveli olanlar dişilerinize zarar verecek asit ve şeker içerirler. Hatta tek bir şişe önerilen günlük şeker miktarından daha fazlasını içerir. Ayrıca birçok sodaya daha kolay ve zevkle içilsin diye sitrik veya fosforik asit eklenmiştir bu asitler dişlerinizi koruyan mineyi yıpratabilir.
Meyve Suyu Dişlerimize Zararlı Mı?
Meyve suyunun sodaya daha sağlıklı bir alternatif olduğunu düşünebilirsiniz. Oysa meyve suları bir şişe soda kadar şeker içerir. Meyve suları doğal bir meyveden de çok daha fazla asit içerirler. Meyve suyundan vazgeçemem diyorsanız şekeri düşük seçenekleri tercih edebilirsiniz. Bir diğer çözüm ise meyve suyunuzu yarısı oranında suyla sulandırarak en azından asit ve şeker oranını düşürebilirsiniz
Sebze Suyu Ve Dişlerimiz
Meyve suyundan daha sağlıklı bir seçim olduğu kesin. Sebze suyu hazırlarken en sağlıklı alternatifler
Ispanak lahana kereviz maydanoz brokoli salatalık olabilir. Bunlar hem kalsiyum hem c vitamini hem de diş eti problemleriyle savaşmaya yardımcı olabilecek B vitamini içerirler. Sebze suyunuzda biraz tat isterseniz havuç veya elma ilave edebilirsiniz.
Şarabın Dişlere Etkisi
Keyifli bir akşam yemeğine bir kadeh şarap eşlik etsin istiyorsanız beyaz şarap yerine kırmızı şarap seçmeyi düşünün. Beyaz şarap daha asidiktir ve diş minenize daha fazla zarar verir. Kırmızı şarap içerken ise dişlerinizi lekelenme miktarını azaltmaya yardımcı olmak için dişlerinizi hemen fırçalayın.
Çay Dişlere Faydalı Mı?
Her çay türünün dişleriniz üzerindeki etkisi farklıdır. Yeşil çay içmenin çürümeyi önleme ve diş eti sağlığı üzerine olumlu etkileri saptanmıştır. Demlenmiş siyah çaylar 5.5in üzerinde bir pHa sahiptir bu da onları diş minesi için daha güvenli hale getirdiği için bolca tüketmenizde hiçbir sakınca yok. Bunun yanında birçok buzlu çay düşük bir pHa sahiptir bu nedenle diş minesi için zararlı etkileri vardır. Ayrıca bazı buzlu çaylar yüksek seviyede şeker içerikleri nedeni ile de dişler için sağlıklı bir alternatif değiller.
Suyun Dişlere Etkisi
Dişleriniz ve sağlığınız için en iyi seçenek elbette su. Sağlıklı bir seçenek olmasının dışında içtiğiniz anda ağız boşluğunda kalan yiyecekleri asitleri bakterileri ve şekerleri yıkayarak dişlerinizi temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca ağzınızdaki pH dengesini düzenler üstüne sizi şişmanlatmaz çünkü kalorisi yoktur. Ayrıca dişlerinizi çürümeye karşı koruyan mineraller içeren tükürüğün artmasına da yardımcı olur.
Maden Suyu Ve Dişler
Çoğunluğu su olduğu için kötü bir içecek seçeneği gibi görünmeyebilir. Bununla birlikte bu içecekler 2.74 ve 3.34 arasında düşük pH seviyelerine sahip olabilir. Buda onu diş mineleriniz için bir şişe portakal suyundan daha aşındırıcı yapar. Bu nedenle daha sağlıklı yaşamak ve dişlerinizi korumak istiyorsanız kaçınmanız gereken içeceklerdendir.
Sütün Dişlere Faydaları
Süt sağlıklı bir gülümseme için mükemmel bir seçenek. Süt dişleri ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olan kalsiyum yönünden zengindir. Ayrıca içeriğinde bulunan Kazein diş minesini güçlendirerek diş çürümesine engel olur. Diş minesini korumaya ve onarmaya yarayan fosfor içeriği ile de harika bir seçim olma konusunda diğer içecekleri geride bırakıyor. Spor içecekleri dişlere gerçekten zararlı mı
Spor içecekleri egzersiz sırasında kaybettiğiniz vitamin ve minerallerin tekrar vücuda kazandırmak için pazarlansa da pek çogu bazı gazlı içeceklerden daha fazla şeker içerir hatta bu miktar bir şişe de 19 grama kadar çıkabilir. Daha da kötüsü içerdikleri sodyum miktarı nerdeyse bir paket cips kadardır. Bu şeker ve sodyum miktarı diş minenize vereceği hasarın yanında egzersiz sonrası ekstra kalori demek.