Covid -19 ile mücadele kapsamında ülkemizde aşılama başladı. Öncellikle sağlık çalışanlarına yapılan aşılama, ileri yaş hastalar ve risk grubu hastalarının aşılanması ile devam ediyor. Kalp hastalarının da risk grubunda yer aldığını Biruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Ulaş Bildirici, kalp hastalarının ve kalp hastalığı riski taşıyan bireyleri Covid-19 aşısı olmaları konusunda uyardı.
Prof. Dr. Bildirici yaptığı açıklamada, “Kalp hastaları ve kronik hastalığı olan bireylerin koronavirüs aşısı olmalarını öneriyoruz. Covid-19 aşısının, kalp hastalarında diğer hastalara göre daha yüksek risk oluşturmadığı bilinmektedir. Aşı sonrası oluşabilecek yan etkilerinin genellikle hafif ve sağlıklı bireylerle benzer düzeyde olduğu bildirilmiştir. Uzun dönemde yapılan takiplerde, koronavirüs infeksiyonu dışı ölüm oranlarında aşılanan veya aşılanmayan hastalarda fark tespit edilmemiştir”dedi.
KALP HASTALARINDA DİĞER KİŞİLERDEN FARKLI YAN ETKİLER BEKLENMİYOR
Prof. Dr. Halil İbrahim Ulaş Bildirici, “Aşı yapılan hastalarda, aşı yapılan bölgede hafif-orta derecede ağrı olabilir. Bazı kişilerde aşı yapılan yerde kızarıklık ve şişme olabilir. Bu bulgular genelde1-2 gun sonra geriler. Nadiren aşı yapılan bölgede uyuşma, güçsüzlük görülebilir fakat genelde geçicidir.
Genel şikayetlere bakıldığında halsizlik, kas ağrısı ve baş ağrısı sık rastlanan şikayetlerdir. Aşıların içeriğine göre incelediğimizde ise bildirilen verilere göre;Coronavac aşısında ateş, kas agrısı, bas ağrısı görülebilir. Moderna aşısında vücutta kızarıklık, aşı yerinde kızarıklık, kas ağrısı, baş ağrısı ve halsizlik görülebilir. Biontech aşısında yine kas ağrısı ve halsizlik görülürken bunun dışında eklem ağrısı görülebilir. Görüldüğü üzere kalp hastalarının aşılanmasının ciddi bir yan etki bildirilmemiştir”dedi.
KORONAVİRÜS CİDDİ KALP SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR
Prof. Dr. Bildirici, “Kalp hastaları aşı olmaz ve sonrasında koronavirüs infeksiyonuna yakalanırlarsa hem hastalıktan hem de tedavi için kullanılan antiviral ilaçlardan dolayı kalp krizi ve/veya ciddi kalp sorunlarıyla karşılaşabilirler.
Koronavirüs ilk günlerde kalp krizi geçirme riskini artırırken, hastalık ilerledikçe kalpte ciddi hasarlara neden olabiliyor. Bunların başında kalp hasarı, kalpte ritim bozukluğu ve damar tıkanıklığı gibi kalp-damar hastalıkları geliyor. Yine önceden kalp hastalığı olan kişilerin koronavirüs enfeksiyonunu ağır geçirme olasılığı diğer kişilere oranla 5 kat daha fazladır. Bu nedenle hastalar da aşılama çok önemli ve gereklidir. Bu nedenle kalp hastalarının aşılanması oldukça önem taşıyor. Diğer önemli bir konu da aşı olduktan sonra kalp hastaları aynı şekilde maske, mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uymaya devam etmelidir. Aynı şekilde rutin hekim kontrollerini ihmal etmemeli ve ilaçlarını kullanmaya devam etmelidir” dedi