Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararıdır ve bu karar, aynı ya da benzer nitelikteki dava ve uyuşmazlıklarda hakim ve mahkemeler için rehberlik etme amacı taşır. Bu kararlar, hukukun tutarlı ve adil bir şekilde uygulanmasını sağlar.
Yargıtay'ın vermiş olduğu emsal kararlar, Yargıtay'ın bir üst mahkeme olarak olayları değerlendirdiği ve bir çeşit yorumda bulunduğu kararları ifade eder. Bu kararlar, alt mahkemeler için bir tür yol gösterici olabilir, bu nedenle benzer davalarda Yargıtay'ın emsal kararlarına bakılır. Ancak, emsal kararlar zorunlu bir hüküm değildir ve mahkemeler emsal kararlara aykırı hüküm verebilirler. Eğer mahkeme emsal karara aykırı hüküm verirse, bu durumu gerekçesinde açıklaması gerekmektedir.
Yargıtay emsal kararları, hukuki süreçlerde tutarlılık ve öngörülebilirlik sağlar. Bu, hukukun adalet ve eşitlik ilkesini güçlendirir, çünkü benzer durumlar benzer şekilde çözümlenir ve bir durumdan diğerine keyfi olarak değişmez. Ayrıca, Yargıtay kararlarının emsal olarak kullanılması, hukukun gelişimine ve modernleşmesine yardımcı olur.
Yargıtay'dan Emsal Tapu Kararı: 14 Milyonluk İpoteği Kaldırdı...
Yargıtay’ın emsal niteliğindeki kararına ilişkin yeni bir metin yayınlandı. 2011 yılında satın aldığı daire için kredi kullanıldığını, krediyi kullananın müteahhit olduğunu, ancak bankanın kendi tapusuna ipotek koyduğunu söyleyen Prof. Dr. Sedef Atmaca, yargı yoluna başvurdu. Yaşanan ipoteğin iptali için tapu iptal ve tescil davası açan Prof. Dr. Atmaca’yı haklı bulan mahkeme hem müteahhit hem de bankayı haksız buldu. Evini alıp da tapusunu alamayanlar için örnek teşkil edecek olan bu kararın ayrıntıları yayınlanan karar metni ile ortaya çıktı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.