Memur ve memur emeklilerine maaş düzenlemesi: İkramiye için 99 bin TL'lik fark gündemde!

Memur ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren 7’nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri gündemden düşmemeye devam ediyor. Hakem Heyeti’ne devredilen görüşmeler hız kesmeden devam ederken heyet görevlileri hafta sonu iki kere toplandı. Görüşmeler sürerken memur ve memur emeklilerine yeni dönem için ne kadarlık bir maaş zammının yapılacağı merak konusu oldu.
1 Ağustos 2023 tarihinden bu yana sürdürülen toplu sözleşme görüşmeleri hükümet ve sendika yetkilileri arasında anlaşmazlıklara sebep oldu. Hükümet yetkililerinin son teklifi 2024 yılı için yüzde 24, 2025 yılı için ise yüzde 11 oldu. Ancak Memur- Sen yetkilileri bu teklifi reddetti.
Bu sabah saatleri itibari ile başlamış olan 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’nde Kamu Görevlileri Hakem Heyeti üçüncü toplantısından çıkacak olan nihai kararın 31 Ağustos 2023 tarihinde açıklanması beklenilirken toplu sözleşmenin yanı sıra 3600 ek gösterge düzenlemesi de gündeme geldi. Konu ile ilgili olarak yetkililerden kapsam genişletilmesine dair açıklamalar gelirken düzenlemenin hayata geçirilmesi durumunda maaşlara yansıtılacak olan farklar da ortaya konmaya başlandı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Toplu sözleşmenin yanı sıra 3600 ek gösterge düzenlemesinden doğacak olan farkı da ceplerine koyacak olan memur ve memur emeklileri sürecin tamamlanmasını heyecan ile beklerlerken Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’dan konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar geldi. Toplu sözleşme zammı kapsamında oransal olarak bir anlaşmaya varılamamış olduğunu belirten Yalçın, ek gösterge ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun olan bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan toplu sözleşmede masaya gelirken birçok madde ile gelmiştik. Bunlar revize edilerek daha sonra 960 madde de tasnif edilmişti. Masada çözüm üretelim diye olağanüstü bir gayret gösterdik.”
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

3600 ek göstergede 11 hizmet koluna ilişkin anlaşmaya varılmış olduğu öğrenilirken yeni dönem maaşlarına ilişkin birtakım hesaplar da ortaya konmaya başlandı. Yapılan hesaplar neticesinde memur zammı için refah payı hariç olacak şekilde tahmini oran netleşti. Temmuz 2023 tarihinde uygulanmış olan yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı çıkarıldığında memur enflasyon farkı yüzde 25,59 olarak uygulanacak.
Ocak 2024 tarihinde memur maaşı zammının yüzde 44,42 olarak uygulanacağı ve böylelikle de 22 bin 17 TL’ye yükseltilmiş olan en düşük emekli maaşının 31 bin 797 TL olarak güncelleneceği tahmin ediliyor. Ayrıca en düşük memur emeklisi maaşı 9 bin 876 TL’den 14 bin 263 TL’ye yükseltilecek.
3600 ek gösterge düzenlemesinin de devreye girmesi ile birlikte emekli ikramiyesinde yaklaşık olarak 99 bin TL’lik bir fiyat artışı açıklanmış olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.