YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR, NASIL YARARLANILIR?
Kadınların hamilelik süreci ve sonrası olmak üzere toplamda 16 haftalık rapor kullanım hakları bulunmaktadır. Bu süre çoğul gebeliklerde 18 haftadır. Rapor bitiminden itibaren yarım gün çalışıp yarım gün izin hakkı da kullanılabilmektedir. Çocuğun bakımı yetiştirilmesi için ilk doğum adına tanımlanan süre 60 gün, ikinci doğum için 120 gün, üç ve sonraki doğumlar için ise 180 gündür. Çoğul doğumlar için ise 30 günlük eklenti söz konusudur. Çocuğun engelli olması durumunda ise doğum sayısına bakılmaksızın 360 günlük yarım çalışma hakkı bulunmaktadır.
İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin boyunca kadınlara İşsizlik Fonu’ndan yarım çalışma ödeneği verilir. Kadının maaşına bakılmaksızın ödenen tutar, 2023 yılının ikinci yarısı kapsamında günlük olarak 443,76 TL’dir.
Yarım çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyen kişilerin doğumdan veyahut da evlat edinme işlemlerinden önceki 3 yıllık süreçte en az 600 günlük prim ödemesinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca çocuğun hayatta olması da şartlardan biridir. Son olarak bu ödeme hizmetinde aranan şartlardan biri de annenin izin halinin bitmesinin ardından 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapmış olması zorunluluğudur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.