ANKESOB Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi'ne başkanlık eden ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde hızla harekete geçen ve koruyucu malzeme üretimi ile salgınla mücadeleye katkı sunan meslek liselerinin toplumdaki önemi bir kez daha ortaya çıktı." dedi.
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi (MEDB), online iletişim yoluyla toplandı. Esnaf ve sanatkârlar ile yanlarında çalışan çırak, kalfa ve ustalar ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin meslekî eğitimlerini değerlendirmek ve geliştirmek için faaliyet gösteren ANKESOB Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi'nin, ANKESOB Eğitim, Proje, Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen'in odasından yönettiği olağan toplantısına; Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Nurcan Yılmaz, Mamak Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ülkü Altan, Yenimahalle Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İsa Erol, Mamak Ortaköy 80. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Ercan Küçükarslan, Teknik Öğretmenler; Mustafa Kökçü ve Aydın Türkoğlu, Mamak-Karaağaç Halk Eğitimi Merkezi Öğretmeni Zeynel Abidin Karagöz, İskitler Mesleki ve Teknik Lisesi Öğretmeni Mustafa Aksoy, Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Haydar Battaloğlu ile ANKESOB Basın Müşaviri Murat Kocakök, google meet online iletişim bağlantı yoluyla katılım sağladı.
Toplantıya Başkanlık eden ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, “ANKESOB Başkanımız Sayın Mehmet Yiğiner’in selamları ve toplantının hayırlı geçmesi temennisini sizlere ileterek toplantıya başlamak istiyorum.” diyerek, ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Biriminin son toplantıdan bugüne kadar yürüttüğü çalışmalara ilişkin birim üyelerine sunum yaptı. Sunumunun devamında Özen, ANKESOB İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu (İDDG) ve Odaların İDDG çalışmaları, Çıraklık ve Mesleki -Teknik Eğitimde yaşanan gelişmeler ve ANKESOB tarafından hazırlanan projeler ve uygulamaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Toplantıda, ANKESOB’a bağlı Odaların yapmış oldukları 2021 yılı Eğitim Planlamaları da ayrıntılı olarak ele alındı, ANKESOB Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi üyelerinin gündem maddelerine yönelik görüş ve önerileri değerlendirilerek, yeni döneme ilişkin yapılması gerekli çalışmalar karar altına alındı.
MESLEK OKULLARIMIZ MİLLİ VE YERLİ ÜRETİMİN MERKEZLERİDİR
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde okullarda koruyucu malzeme üretimi yapan meslek liselerinin önemli bir görevi yerine getirdiğini ve toplumdaki öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Özen, "Kovid-19 sürecinin başladığı ilk günlerden itibaren meslek okullarımız elini taşın altına koyup, maske, solunum cihazı, kimyasal malzeme, tek kullanımlık koruyucu önlük vb. salgınla mücadelede hayati öneme sahip malzemelerin üretimini gerçekleştirmiştir. Yaşanan süreç mesleki ve teknik eğitim kurumu öğrencilerimizin üretim faaliyetlerine dâhil olmasından, beceri geliştirmesinden öte, topluma sağladığı fayda açısından da bu okullarımızın milli ve yerli üretimin merkezi konumunda olduğunu tüm kamuoyuna bir kez daha göstermiştir." dedi.
Özen, konuşmasına şöyle devam etti."Mesleki Eğitim ve öğretimde uygulamaların uzaktan sürdürülmesi tüm okullarımızda olduğu gibi meslek okullarımızda da yeni bir sürecin başlangıcı olmuştur. Bu yeni normalde dijital yeterlilikler hem öğretmen için, hem de öğrenci için ön plana çıkmıştır. Başta teknik öğretmen arkadaşlarımız olmak üzere, meslek dersi öğretmenlerimizin Kovid-19’un sebep olduğu hızlı değişime adapte olmak için mesai mefhumunu gözardı ederek çok büyük gayret ve çabalar içerisine girmişlerdir. Bir bakıma meslek okullarımız eğitim verme şekillerini yeniden keşfeden kurumlara dönüşmüştür. Ancak pratik eğitimin yüzyüze yapılması gerekliliği işyerlerimizdeki usta öğreticiler ile meslek okullarımızdaki öğretmenler için zorluklar yaratmıştır. Pratik eğitimde aksamalar yaşanmıştır. Bu sorunun ileriki günlerde aşılacağını ümit etmekteyiz. Bir diğer önemli husus ise yaşanan bu süreçte özellikle meslek okullarına daha fazla esneklik tanınmalı, okul yönetimleri müfredatın uygulanmasında gerekli tedbirleri alarak, hem geleneksel, hem çevrimiçi öğrenme etkinliklerini planlayabilmelidir. Yaşanan süreç yeni şeyler öğrenmemiz, farklı becerilere kapı aralamamız gereken bir süreçtir. Birlik ve beraberlik içerisinde, işbirliği ve güçbirliği yapılarak, yenilikçi adımlar ve doğru planlamayla yaşanan tüm olumsuzlukları asgari düzeye indireceğimizi, eğitimin kesintisiz yürütülmesi noktasında hepimizin ortak çaba göstermesi gerektiğine inanmaktayım.
Yaşanan bu sürecin anahtar kelimesi işbirliğidir. İşbirliğinin sözde değil, özde olması gerekmektedir. Ben böyle uygun gördüm anlayışı mutlaka terk edilmelidir. Mesleki eğitimde yer alan tüm paydaşlarca ortak akıl inşa edilebilmelidir. Gereksiz bir sürü branşlaşma yaratan meslek okulları, meslek dalları yerine, sektörlerin dokusuna ve lokasyona uygun, gerçek hayatta ihtiyaç duyulan branşlar ön plana çıkartılmalıdır. Öğretmene, öğretmen eğitimine önem ve değer verilmelidir. Konuşmakla, yazmakla değil! Seçkin ve nitelikli öğretmenlerle hedefe ulaşılır. Mesleki ve teknik eğitimde öğrencilerine yüksek teknolojiyi verebilecek öğretmenleri yetiştirecek fakülte ve enstitüler kurulmalı ve bu yetişen öğretmenlerin meslek okullarında görev almasını sağlayacak maddi imkânlar mutlaka sağlanmalıdır. Mevcut öğretmenler de bu doğrultuda gerekli hizmetiçi eğitim programlarına periyodik olarak alınmalıdır.
ANKESOB olarak biz de sadece mevcut genç kuşaklarımızın değil, mevcut işyerlerimizde çalışan kalfa ve ustalarımızın günün teknolojisi ile becerilerine uygun olarak gelişimini gerçekleştirmek için ANKESOB Başkanımız Mehmet Yiğiner’in sürekli desteğini hissederek gayret göstermekteyiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.