Hicri Takvimde Hangi Aydayız? Hicri Takvim Ay Yılı Esasına Göre Hangi Yıldayız? Diyanet Takvimi…
Yayınlanma:
Güncelleme:
Yılbaşının yaklaşması ile beraber yeni yıl kutlamaları ve İslam dini ile ilgili tartışmalar başladı. Yılbaşından önce kutlanan Noel bayramının İsa’nın doğuşunu simgelemesinden kaynaklı, İslam dininde yer olmadığı, Müslümanlar için ise Yılbaşının Hicri takvime göre belli olduğu tartışmaları başladı. Hicri takvimin hangi tarihi başlangıç aldığı ve nasıl işlediği ise merak konusu oldu.

Hicri Takvimde Hangi Aydayız? Hicri Takvim Ay Yılı Esasına Göre Hangi Yıldayız? Diyanet Takvimi… Hz. Muhammed’in Hicretini başlangıç olarak kabul eden Hicri takvimin nasıl işlediği Müslüman toplumlarda merak konusu olmaya devam ediyor. Ay’ın Dünya etrafında dönmesini esas alan Hicri takvim de 12 aydan oluşmaktadır.
Hicri takvim Ömer Halifeliği döneminde ortaya çıkmış olmakla beraber başlangıcı 17 yıl önceki Hicret olarak kabul edilir. Ali’nin önerisi ile Hz. Muhammed’in Hicreti 1 olarak kabul edilen bu şekilde işleyen Hicri Takvim Miladi 639’da oluşturulmuştur. Hicri takvimin oluşturulmasından önce zaman kavramı yaşanan olaylar üzerinden anlatılıyordu. Tarihler zaman kavramına göre değil, yaşanan olayların sıralamasına göre takip ediliyordu.
Hicri Takvimde Haram Ayları Ne Demek?
Hicri takvim ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri haram ayların ne demek olduğu, hangi ayların haram ayı olarak kabul edildiğidir. Haram ayları, hürmet ayları olarak da bilinen ve Arap toplumunda sık sık gerçekleşen savaşların yasaklandığı aydır. İslamiyet öncesi Arap toplumundan kalan bu geleneğe göre haram ayları olarak bilinen bu aylarda savaşlar yapılmaz. Hicri takvim dünyanın ay etrafındaki dönüşünü esas aldığı için haram ayları da isimlerini Ay’dan alır.

Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları haram aylarıdır. Arap topraklarına İslam geldikten sonra da ayların ismi aynı şekilde kullanılmaya devam etmiştir. Bunlardan Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayları ardışık ve Recep ayı ise ayrıktır. Haram aylarının özelliği savaşlar yerine panayırlar kurulmasıdır. Arap toplumlarında her dönem sık sık gerçekleşen savaşlar bu aylarda yapılmaz onun yerine ise şiir yarışmalarının ve ticaretin gerçekleştiği panayırlar kurulur. Haram aylarında yasağı çiğneyerek savaş başlatılırsa bu da Ficar Savaşları olarak tanımlanır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.