2019 yılının son zamanlarında ortaya çıkan ve özellikle Mart 2020’de şiddetini hissettirmeye başlayan Covid-19 salgını ile birlikte, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgının etkileri herkesi baştan sona kadar etkiledi. Bununla birlikte binlerce vatandaş, iş hayatında büyük kayıplar yaşadı, rotasını farklı iş sektörlerine çevirdi. Bu kapsamda, elinde belli bir birikim bulunan vatandaşlar, farklı iş sektörlerini araştırmaya başladı. Yapılan araştırmalar arasında ise vatandaşların rotasını anonim şirketlere çevirdi. Binlerce vatandaş, anonim şirketi hakkında merak edilenleri araştırıyor. Ne kadar birikimle, hangi şartlarda, kaç kişiyle ve hangi belgeler ile anonim şirketi açılabileceğini araştıran vatandaşlar için, anonim şirketi açma hakkında merak edilenleri derledik.
Öncelikle anonim şirketinin ne olduğuna bir göz atalım. Anonim şirketi, belli bir sermaye ile kurulmuş olan ve sermayesi ortak sayısı kadar paylara bölünmüş, sadece anaparası (malvarlığı) ile borçlarından yükümlü olan bir şirket türüdür. Şirket ortaklarının, kuruluşta ortaya koyduğu sermaye miktarları, ortakların paylarını ve pay oranlarını belirler. Ortaklar ortaya koydukları malvarlığı kadar sorumludur. Bir anonim şirketinin kuruluşunda, ana sermayenin en az 50 bin TL olması gerekir. Bir diğer taraftan, halka açık olarak kurulmayan ve sermaye sistemini kabul etmiş olan anonim şirketler için başlangıçta ortaya koyulması gereken sermaye miktarı en az bin 100 bin TL olmalıdır. Anonim şirketleri ortaksız olarak kurulamaz, ortak sayısı için üst sınır de bulunmaz. Yasal olarak uygun olan her türlü finansal amaç için anonim şirket kurulabilir. Anonim şirketleri yönetim kurumlarınca temsil edilir.
Ticaret Odasına Sunulması Gereken Belgeler
Anonim şirketi kurmak için işlemleri başlatan kişilerin, detaylı araştırmalar yapması ve adımları yasalara uygun olarak atması gerekir. Bu kapsamda anonim şirketlerin kurulum aşamasında çeşitli belgeler de gereklidir. Anonim şirketi kurmak için atılan adımlarda, kişilerin ticaret odasına gitmesi ve belgelerini beyan etmesi gerekir. Ticaret odasına sunulan temelde 3 belge vardır. Buna göre bu belgeler şöyledir:
· Yabancı ortak olması durumunda, Şirket Kuruluş Başvuru Formu gerekir.
· Oda Kayıt Beyannamesi (Her bir ortağın fotoğrafının bulunması gerekir.)
· Oda Kayıt Dilekçesi.
Ticaret odasına sunulan belgeler ile birlikte, kişilerin ödeme yapması da gerekir. Ödemeler yapıldıktan ve belgeler teslim edildikten sonra kişiler ticaret odasından sicil tasdiknamesi, faaliyet belgesi ve tescil yazısı belgelerini alabilir. Daha sonraki aşamada bu belgeler mali müşavir ile birlikte notere teslim edilir. Daha sonrasında ise mali müşavir ile birlikte noterden alınan belgelerin, şirket tescili yapıldıktan sonra vergi dairesine sunulması gerekir.
Vergi Dairesine Hangi Belgeler Sunulmalıdır?
Mali müşavirin vergi dairesine sunması gereken belgeler şunlardır:
· Şirket ortaklarının ikametgah kayıtları
· Mali müşavir sözleşmesi
· İşyeri tapusu ya da kira sözleşmesi
· İş başlama bildirim belgesi
· İmza sirküleri
· Ticaret sicil tasdiknamesi
· Şirket ortaklarının nüfus cüzdanları
Bu belgelerin ardından anonim şirketi, vergi levhasını alabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.