Zatürre aşısı olarak da bilinen Pnömokok aşısı, sık rastlanan Streptococcus pneumoniae’dir. Pnömoniye karşı riskli gruptakileri korumak amacı ile kısmi koruma elde etmek amacı ile yapılan aşı kas içine yapılan bir aşı türüdür. Zatürre aşısının 5 yıl sonra tekrarı yapılarak bahsi geçen riskli grup koruma altına alınır.
Zatürre (Pnömoni) Nedir?
Halk adı Zatürre olarak anılan Pnömoni, akciğer dokusunun iltihaplanmasına verilen tıbbı isimdir. Bakterilere ve mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelen bu rahatsızlık bulaşıcıdır. Tek başına hastalığa sahip olmayan ve zatürreye sebep olan mikroplar, vücudun zayıf düştüğü zamanlarda pnömoni oluşumuna yol açmaktadır.
Zatürre (Pnömoni) Belirtileri Nelerdir?
Zatürrenin belirtileri yüksek ateş, üşüme-titreme, öksürük ve iltihaplı balgam çıkarmak olarak özetlenebilir. Pnömoni türüne göre hastalarda halsizlik, eklem ve kas ağrısı ile iştahsızlık gibi ek belirtiler gözlemlenebilmektedir.
Zatürre (Pnömoni) Bulaşıcı Mıdır?
Pnömoni bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabilir. Ek olarak ortak bardak, mendil ve çatal-kaşık gibi gereçlerin kullanımı sebebiyle zatürre yayılabilir.
Pnömokok (Zatürre) Aşısı Kimler Yaptırmalıdır?
65 yaş üzerindeki bireyler
Bağışıklık sitemi yetersiz olan kişiler
Dalağı alınmış ya da kan hastalığı geçitmiş kişiler
AIDS taşıyıcısı erişkinler
Bağışıklık sistemi normal olmasına karşılık kalp, akciğer, şeker, siroz ve alkolizm hastalığı olanlar
Organ nakli yapılmış kişiler
Kronik böbrek hastalığı bulunan kişiler
Zatürre (Pnömokok) Aşısı Belirtileri Nelerdir?
Uygulama bölgesinde ağrı ve kızarıklık
Halsizlik
Kırılganlık
Ateş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.