Kronik rahatsızlığı bulunan 65 yaş ve üzeri kişilerin bu süreçte kilo almamak için ellerinden geleni yapmalarının önemli olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu Evlerde kalmanın ortaya çıkardığı yoğun hamur işi tüketimi çok tehlikeli. Mümkün olduğunca kalori açısından düşük yağsız karbonhidrattan fakir Akdeniz mutfağı tercih edilmeli. Ev izolasyonu nedeniyle günlük enerji tüketimi azalır ve özellikle ileri yaştaki bireylerde yağsız vücut kütlesi azalıp vücutta yağ oranı artar. Ayrıca evde geçirilen zaman diliminde uzun süreli televizyon izlenmesi bilgisayar veya akıllı telefon ile internete bağlanılması esnasında yüksek kalorili besinlerin tüketilmesi de kilo artışına neden olabilir açıklamasında bulundu.
YEMEK PORSİYONLARI KÜÇÜLTÜLMELİ BESLENMEDE SEBZE-MEYVE VE BAKLİYAT TÜKETİMİ ARTIRILMALI
Obezitenin diyabet hipertansiyon inme kalp-damar hastalıkları böbrek yetmezliği insülin direnci kolon böbrek gibi çeşitli kanserler eklemlerde kireçlenme kısırlık polikistik over sendromu uyku apnesi depresyon safra kesesi taşı oluşumu gastroözofagiyal reflü ve karaciğerde yağlanma gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini hatırlatan Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu Bu kapsamda yemek porsiyonlarının küçültülmesi öğünler arasında atıştırmalardan sakınılması beslenmede sebze-meyve tam tahıllı gıdalar bakliyat tüketiminin arttırılması yeteri kadar su tüketilmesi kahvaltı dahil öğün atlanmaması katı yağlar ve şekerli gıdalardan uzak durulması çok önemli dedi.
65 YAŞ ÜSTÜ BİREYLERE 10 ÖNERİ:
Zorunlu ihtiyaçların giderilmesi için kısa süreli çıkışlar dışında evde kalın mümkünse günlük alışverişler eve teslim şeklinde gerçekleştirilsin. Ev dışında bulunulan her durumda ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takın. Sosyalleşmek ve moral desteği sağlamak için aile üyeleri ve arkadaşlar ile akıllı telefon veya bilgisayar aracılığı ile görüntülü görüşmeler yapın. Dengeli beslenmeye önem verin kilo artışına yol açabilecek yüksek kalorili besinler tatlılar şekerlemeler kızartmalar vb. yerine taze sebze ve meyve tüketimini arttırın. Günde 6-8 saat uyku uyuyun. Yeterli miktarda su tüketin. Evde zaman geçirilen süreçte düzenli olarak hafif dereceli egzersizler yapın Ev içinde koridorda adım atma koltukta otururken ayakları hareket ettirme masa kenarına tutunarak oturup kalkma vb.... Kişisel hijyene dikkat edin elleri ağız burun ve gözlerden olabildiğince uzak tutun. Düzenli kullanılması gereken ilaç tedavilerine aksatmadan devam edin ve böylece kronik hastalıklardan kaynaklanabilecek sorunların örneğin şeker yükselmesi gibi önüne geçin. Kontrolsüz şekilde kullanılan vitamin ve gıda takviyelerinin olumsuz etkilerinden korunmak için gereken durumlarda doktor önerisine göre dozları belirlenerek vitamin desteği alın.
ANADOLU SAĞLIK MERKEZI HAKKINDA
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine JHM ile devam eden iş birliği Anadolu Sağlık Merkezinin sağlığın merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla Sağlığın Merkezi konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi onkoloji kalp damar sağlığı kadın hastalıkları ve tüp bebek nöroloji cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.