Kışın Sağlık Deposu 5 Renkli Besini!
Yayınlanma:
21 Ocak 2021 Perşembe 09:42
Güncelleme:
21 Ocak 2021 Perşembe 09:51
Sofralarınızı renklendirerek bağışıklığınızı güçlendirmeye ne dersiniz Hem kış hem de pandemi koşulları güçlü bağışıklık ihtiyacını ortaya koyarken sağlıklı beslenme şüphesiz büyük önem taşıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz bağışıklık sisteminin çeşitli hücre ve proteinlerin etkileşimi ile vücudumuzu mikroplara karşı koruduğunu belirtti.
1 6
Kışın Sağlık Deposu 5 Renkli Besini!
PANDEMIDE BU RENKLERE SOFRANIZDA MUTLAKA YER VERIN
Sofralarınızı renklendirerek bağışıklığınızı güçlendirmeye ne dersiniz Hem kış hem de pandemi koşulları güçlü bağışıklık ihtiyacını ortaya koyarken sağlıklı beslenme şüphesiz büyük önem taşıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz bağışıklık sisteminin çeşitli hücre ve proteinlerin etkileşimi ile vücudumuzu mikroplara karşı koruduğunu belirterek Güçlü bir bağışlıklık sistemi hastalıklardan korunmada ve hafif atlatılmasında önemli rol oynuyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ise yeterli ve dengeli beslenme düzenli egzersiz kaliteli ve yeterli uyku stres yönetimi ile mümkün. diyor. Yeterli ve dengeli beslenme dendiğinde akla ilk gelenin vitamin mineral posa ve antioksidan bileşikler içeren yiyeceklerle rengarenk beslenmek olduğunu yiyecekleri mevsiminde tüketmenin içerdikleri vitamin ve minerallerden maksimum fayda sağlamamız için büyük önem taşıdığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz bağışıklığımızı güçlendirmek için kış aylarında sofralarımızdan eksik etmememiz gereken sağlık deposu 5 yiyeceği anlattı önemli uyarılar ve önerilerde bulundu besleyici tarifler verdi.
2 6
PANCAR
Rengiyle öne çıkan pancar düşük kalorili vitamin ve minerallerden zengin bir yiyecek. Yüksek miktarda nitrat içermesi sayesinde kan basıncını düşürüyor. Vücutta diyetle alınan nitrat nitrik aside dönüşüyor ve bu molekül kan damarlarını genişleterek kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz Nitrat hücrelerin daha iyi enerji üretmesini sağlayan mitokondrinin daha çok çalışmasını sağlıyor. Pancarın bu etkisinden yararlanmak için egzersizden 2-3 saat önce tüketmek gerekiyor. Pancarı ister salatalarınıza ekleyin ister yoğurtlu pancar salatası olarak hazırlayın isterseniz smoothie yapın. Doyurucu ve farklı alternatif isterseniz pancarlı humusu deneyin. diyor.
PANCARLI HUMUS TARIFI:
İki su bardağı haşlanmış nohut 1 orta boy haşlanmış pancar 2 yemek kaşığı tahin 1-2 diş sarımsak 2 yemek kaşığı zeytin yağı 1 çay kaşığı kimyon az tuz ve limon suyunu blenderdan geçirin. Pancarlı humusunuz hazır
3 6
BROKOLI
Bağışıklık sistemini güçlendiren kalbe faydalı düşük kalorili brokolinin az bilinen özelliklerinden birisi kaempferol içermesi. Bu madde sayesinde beyin ve sinir sistemi üzerinde etkili olan brokoli aynı zamanda iltihap önleyici özellik taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz Brokoliyi çiğ veya buharda pişirerek yemek içerdiği vitamin mineral ve biyoaktif bileşiklerden maksimum yarar sağlamak demek diye konuşuyor.
BROKOLI SALATASI TARIFI:
Brokoliyi buharda hafif pişirip zeytin yağı sarımsak ve limon ekleyerek hafif bir salata yapabilirsiniz. Üzerine nar da ekleyebilirsiniz.
4 6
NAR
Potasyum posa A ve C vitamini içeren antioksidan özelliği ile kanserden korunmaya yardımcı olan nar bağışıklık sisteminin iyi çalışmasında da rol oynuyor. Bir büyük narı 2 porsiyon meyve olarak düşünmek gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz özellikle diyabeti olanların ve zayıflamak için diyet yapanların buna dikkat etmesini öneriyor. Narı ara öğünde yiyebileceğiniz gibi salatalarınıza ve yoğurda ekleyerek de tüketebilirsiniz.
NARLI YOĞURT TARIFI:
Bir kase yoğurt 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi 2 yemek kaşığı nar tarçın ile kendinize pratik ve doyurucu bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.
5 6
KARNABAHAR
Bağırsak sağlığının olmazsa olmazı sindirim sisteminin iyi çalışması için çok önemli olan posa karnabaharda bol miktarda bulunuyor. Ayrıca sülforandan zengin olan karnabahar bu sayede kanser kalp hastalıkları ve diyabete yakalanma riskini de azaltmaya yardımcı oluyor. Karnabahar yemeği fırında zerdeçallı karnabahar karnabahar pilavı karnabahar kısırı karnabahar tabanlı pizza bu sağlıklı sebze ile yapabileceğiniz yemeklerden bazıları. Üstelik düşük kalorisi sayesinde diyet dostu bir besin.
KARNABAHAR KISIRI TARIFI:
Bir orta boy karnabaharı küçük parçalara bölün. Yıkayıp kurutup rondodan geçirerek un haline getirin. On dakika tavada çevirip 1/2 çay bardağı yağ ekleyin. Ayrı bir tavada soğan kavurup içerisine 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edin. Çevirip ezilmiş sarımsak ekleyin. Bu karışımı karnabahar ile karıştırın. İnce doğranmış yeşil soğan maydanoz turşu kapya biber ekleyin. Tuz karabiber pulbiber kimyon limon isteğinize göre ekleyin.
6 6
KEREVIZ
İltihap önleyici etki yapan sindirimi destekleyen iyi bir A C K vitamini kaynağı olan kereviz aynı zamanda potasyum ve folat açısından da zengin bir kaynak. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz kerevizin düşük sodyum oranı ile öne çıktığını belirterek Ayrıca kereviz beta karoten ve flavanoid içeriği ile de hücreleri ve kan damarlarını serbest radikallerin zararlarından koruyor diyor.
ELMALI KEREVIZ SALATASI TARIFI:
Üç orta boy kerevizi bir yeşil elmayı rendeleyin. Süzme yoğurt bir diş sarımsak iri kıyılmış cevizi karıştırın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.