Alg Patlaması Nedir? Ankara Çayı Neden Kırmızıya Boyandı?
Yayınlanma:
10 Şubat 2021 Çarşamba 16:48
Güncelleme:
10 Şubat 2021 Çarşamba 17:02
Ankara'da yalanan çayın kırmızı renge boyanması herkesi endişelendirdi. Peki, alg patlaması nedir? Ankara Çayı'na ne oldu? İşte detaylar...
1 3
Ankara ’da bugün yaşanan olay vatandaşlar endişelendirdi. Sakarya Nehri’nin uzantısı olan ve Ankara Çay’ının doğusundan başlayıp şehir merkezine kadar uzaman Ankara Çayı bugün birkaç saat boyunca kırmızı renkte aktı.
Gördükleri görüntü karşısında şaşkınlık yaşayan vatandaşlar durumun nedenini anlamaya çalıştı. Ankara Çayı’nın kırmızı aktığını gören başkentlilerin görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşması üzerine Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi ekipleri çalışma başlattı. Görevliler sudan numune alarak nedeni ile ilgili araştırma yapmaya başladı . Ankara Çayı’nın neden kırmızı aktığı henüz açıklanmadı.
2 3
İzmit Körfezi’nde Alg Patlaması Meydana Gelmişti
Bugün Ankara Çayı’nda yaşanan renk değişikliğinin benzeri ise geçtiğimiz günlerde İzmit Körfezi’nde meydana gelmişti. İzmit Körfezi’nde yaşanan renk değişikliğinin ardından, değişimin alg patlamasından kaynaklandığı açıklanmıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada körfezde yaşanan renk değişimi ile ilgili gerekli incelemelerin tamamlandığı, renk değişikliğinin kirlilikten kaynaklanmadığı tam aksine biyolojik bir durum olduğu belirtildi.
Açıklamada su ekosisteminde yoğun bir besin elementinin bulunduğu, hava ve deniz sıcaklığı gibi uygun koşullar oluştuğunda ortaya çıkan biyolojik bir durum olduğu belirtildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi son durumun son günlerde haça sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasından dolayı ortaya çıktığını ve diğer denizler de de benzer alp patlamalarının yaşadığı açıklandı. İzmit Körfezi’nde olduğu gibi Ankara Çayı’nda da alp patlaması mı olduğu ise merak ediliyor.
3 3
Alg Patlaması Nedir?
Halk arasında kızıl akın olarak da bilinen alg patlaması su ekosisteminde birkaç alg türünün, besin maddelerinin yoğunluklarının artmasına bağlı olarak gerçekleşiyor. Herhangi bir alg türünün yoğunluklarının artması ile sudaki oksijen miktarının azalması ile besin türlerinin ölmesi suyun kırmızı ya da kahverengi şekilde aklamasına neden oluyor. Alg patlamasının yöresel ve mevsimsel özeliklere göre ortaya çıktığı biliniyor. Deniz yüzeylerinde olduğu gibi kıyılarda ya da körfez, çay gibi farklı su ekosistemlerinde de ortaya çıkabilen alg patlaması bir çevre kirliliği değil, tamamen biyolojik bir olaydır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.