Düz yazı metinlerden belirli kurallarla ayrılan haberler, tarihin en eski olgularından biri olarak öne çıkıyor. Antik Yunan’a kadar dayanan haberin tarihçesi, onun her dönem ne kadar kıymetli olduğunu ortaya koyuyor. Doğru ve tarafsız bir haberin belli özellikleri taşıması gerekirken; haber yazmanın çok sayıda kuralı ve aşaması bulunuyor.
Haber Yazma Kuralları Nelerdir?
Haberin özellikleri ile şekillenen “haber yazma kuralları nelerdir?” sorusu, meraklılarını uzunca bir liste ile karşılıyor. Her şeyden önce bir haberin; güncellik, ilginçlik, önemlilik, bağlantılılık ve sade anlatım gibi unsurları bir arada taşıması gerekiyor. Öte yandan tarafsız bir haber; doğruluk, gerçeklik, nesnellik, anlamlılık, kesinlik, hızlılık, tutarlılık ve inanılırlık gibi özelliklere sahip olmasının önemli unsurlar olduğu biliniyor.
Haberin temel yazım kuralları ise “5N1K” ilkesine dayanıyor. "Ne?", "Nerede?", "Ne Zaman?", "Nasıl?", "Niçin?" ve “Kim?" soruları ile açılan 5N1K, bir haberde cevabının bulunması gereken soruları ifade ediyor. Öte yandan haber yazım kuralları belirli teknikler ile de şekillenebiliyor. Örneğin; habere yönelik bilgilerin en önemliden en aza doğru sıralandığında Ters Piramit Tekniği; ayrıntılardan başlandığında ise Düz Piramit Tekniği’nin kullanılması gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.