Goldman Sachs altın piyasası ile ilgili bir rapor yayınladı
Raporda, Sharmin Mossavar-Rahmani ve ekibi, kripto para birimi endüstrisinin yükselişinin göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekti. Ekip, kripto para birimi sayısının 2017 sonunda 200 milyar doların üzerinde bir piyasa değeri ile yaklaşık 2.000’den, yaklaşık 1.6 trilyon dolarlık bir piyasa değeri ile 8.000’in üzerine çıktığını kaydetti. Bağlam olarak, küresel hisse senetlerinin piyasa değeri yaklaşık 110 trilyon dolar, S&P 500 hisse senetlerininki 35 trilyon dolar ve ABD Hazinelerininki 22 trilyon dolar.
Ayrıca, hacimle ilgili sayıları da artırdılar, “Kripto para birimlerinde, piyasa değerine göre en büyük iki kripto para birimi tarafından temsil edilen işlem hacmi, altı kat artarak 2017’nin sonlarında günde 6,8 milyar dolardan Mayıs 2021’de günde 48,6 milyar dolara yükseldi.”
Bankacılık devi Goldman Sachs’tan çarpıcı öngörüler ve karşılaştırmalar
Araştırma ekibi altın piyasasına karşı saldırıya geçti. Aşağıda rapordan bir alıntı yer almaktadır:
"Ocak 2010’da yayınlanan ikinci inceleme, özellikle petrol ve altın olmak üzere emtialara odaklandı. Altın, küresel mali krizin (GFC) ardından gevşek para ve maliye politikasının enflasyonist etkisine ve dolayısıyla doların olası değer kaybına karşı korunmak için çok ihtiyaç duyulan bir varlık olarak lanse edildi. GFC sonrası altın argümanı, pandeminin bir sonucu olarak (bazılarının akıllıca “dijital altın” olarak reklamını yaptığı) kripto para birimi argümanıyla aynıydı. Enflasyona karşı bir önlem olmadığını ve altın’ın bir değer saklama aracı olmadığını göstererek altın’ı, petrolü veya emtiaları toplu olarak ayırmamanızı tavsiye ettik. S&P 500, geçtiğimiz 11.5 yılda altın’dan 327 yüzde puanı veya yıllık bazda 10.7 yüzde puanı ile daha iyi performans gösterdi. Ek olarak birçoğu, altın depolamaya alternatif olarak kripto para birimlerinin sahipliğine dikkat çekiyor."
Belge, Bitcoin’in de mükemmel olmadığını kabul ediyor. Raporda kripto paranın diğer yüzü hakkında da konuştular ve “Raporun bir sonraki bölümünde tartışıldığı gibi Bitcoin’in uzun vadeli bir değer deposu veya çeşitlendirilmiş portföyler için yatırım yapılabilir bir varlık sınıfı olduğuna inanmıyoruz. Altın’ın bir değer deposu olarak yatırım yapılabilir bir varlık sınıfı olduğuna inanmayın. Bu nedenle Bitcoin’in dijital altın olduğu iddiaları Bitcoin’e herhangi bir değer vermez.” dediler.
Altın, bu nedenlerle hayal kırıklığı oluşturan uzun vadeli bir değer deposu
Goldman açıklamalarının devamında, “Bitcoin fiyat düşüşlerinin sıklığı ve büyüklüğü, bir değer deposunun sağlaması gereken gönül rahatlığını sağlamak için çok yüksek” dedi. Yatırım Stratejisi Grubu, aşağıdaki nedenlerle altın’ı hayal kırıklığı oluşturan uzun vadeli bir değer deposu olarak vurguladı:
Fiyat verilerinin açıklanmasından bu yana altın, yıllık bazda %1’lik reel getiri sağladı ve enflasyonu zar zor geride bıraktı. Depolama ve sigorta maliyetlerine göre ayarlandığında, tahmini fazla getiri sıfıra düşer. İkincisi, enflasyonu tutarlı ve güvenilir bir şekilde koruyan tek varlık sınıfı ABD hisse senetleridir. ABD hisse senetlerinin herhangi bir 19 yıllık pencerede enflasyonu %100 geride bıraktığını belirttiler. Altın, 19 yıllık pencerede enflasyonun yalnızca %50’sini geride bırakıyor. Bu nedenle, ABD hisse senetlerine sahip olmak, uzun vadede enflasyondan korunmanın en iyi yoludur. Son olarak kısa vadede, gösterildiği gibi, ABD hisse senetleri en olumlu enflasyon dönemlerinde altın’dan daha iyi performans gösterdi. Enflasyonun %6’dan daha önemli olduğu zamanlarda bile, altın yalnızca Ocak 1970 ile Haziran 1970 arasında ve yine Ağustos 1973 ile Temmuz 1982 arasında daha iyi performans gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.